Nieuws

Meeste regio’s economisch hersteld, Amsterdam blijft achter

Terwijl de meeste regio's in Nederland hersteld zijn van de economische klap die het coronavirus heeft uitgedeeld, blijven met name Amsterdam en de regio rond Schiphol achter. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het Parool
De door de coronamaatregelen getroffen sectoren zijn belangrijke pijlers onder de Amsterdamse economie.  Beeld Joris van Gennip/Hollandse Hoogte
De door de coronamaatregelen getroffen sectoren zijn belangrijke pijlers onder de Amsterdamse economie.Beeld Joris van Gennip/Hollandse Hoogte

Bij de helft van alle 52 regio’s waarin het statistiekbureau Nederland opdeelt was de economische omvang groter dan in het tweede kwartaal van 2019. Vooral de opleving van de industrie en de handel hielp de economie op regionaal niveau weer op of boven het niveau van twee jaar eerder, toen er nog geen sprake was van een pandemie. In veertien andere regio’s was het niveau gelijk aan dat van voor de coronacrisis.

Over een periode van twee jaar groeiden de regio’s Zuidoost-Noord-Brabant, Utrecht-West, Oost-Zuid-Holland en Delfzijl het sterkst, met dank aan de handel en industrie. De economie in deze gebieden groeide met 3 procent of meer vergeleken met het tweede kwartaal van 2019.

Geraakte sectoren

Amsterdam en de regio Haarlemmermeer zijn opvallende achterblijvers. Hun economie is nog respectievelijk 8 en 18 procent kleiner dan twee jaar geleden. In de hoofdstad zijn de horeca, cultuursector en toerisme relatief belangrijke pijlers onder de economische activiteit. Deze sectoren zijn hard geraakt door alle maatregelen tegen corona, die nog steeds gedeeltelijk gelden.

De regio Haarlemmermeer kreeg te maken met een diepe terugval doordat er amper vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogelijk waren na de eerste wereldwijde golf aan coronabesmettingen. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 kende deze regio juist de sterkste economische groei, van circa 17 procent, doordat er inmiddels weer meer vliegverkeer is dan vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden