Nieuws

Meerderheid raad wil gordijnen op de Wallen sluiten tegen de drukte

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad ziet er heil in om gordijnen van sekswerkers op de Wallen dicht te houden. Het moet bijdragen aan meer rust in de oude binnenstad. ‘Het is een toeristische attractie geworden.’

David Hielkema
null Beeld ANP /  Evert Elzinga
Beeld ANP / Evert Elzinga

Het moet een nieuw middel zijn om de overlast van de binnenstad tegen te gaan: sekswerkers die hun diensten aanbieden, maar dan met de gordijnen dicht. D66-fractievoorzitter Ilana Rooderkerk kwam met het voorstel. “Het Wallengebied is geen wetteloze vrijplaats. Voelen sekswerkers zich gerespecteerd als toeristen aapjes kijken? Het roept ook de vraag op hoe sekswerk als attractie bijdraagt aan de verbetering van de positie van vrouwen in het MeTootijdperk.”

Een vraag die omhoog komt is hoe klanten weten dat sekswerkers op dat moment ook aan het werk zijn. Een QR-code bij het raam kan een oplossing zijn. Een reserveringssysteem is een andere mogelijkheid. Juridisch moet dit nog worden uitgezocht. Rooderkerk zal volgende week een motie erover indienen en kan in ieder geval op steun rekenen van PvdA, VVD, JA21, Denk, Partij voor de Dieren, Volt en Bij1.

Burgemeester Femke Halsema reageerde ook niet onwillig, maar wees erop dat dit onder sekswerkers veel weerstand zal oproepen. Halsema legt de bal bij de raad. “Als hier animo bij sekswerkers voor ontstaat, ben ik u graag van dienst. Ik heb hier niet voor niets in een eerder stadium voor gepleit.”

Veranderde atmosfeer

Het voorstel is onderdeel van een groter debat over de sluitingstijden die vervroegd worden op de Wallen. De prostitutie moet om 03.00 in plaats van 06.00 uur dicht. Onder meer GroenLinks, Volt, Partij voor de Dieren en Bij1 zijn tegen en wijzen op onderzoek waaruit blijkt dat sekswerkers vooral overlast ervaren tussen 03:00 uur en 04:00 uur, op het moment dat de horeca sluit en bezoekers onderweg zijn naar hotels en huis. Daarnaast verliezen ze veel klandizie.

Bewoners vinden op hun beurt 03.00 uur nog niet vroeg genoeg. Voordat Halsema uitleg gaf, nam ze het eerst op voor de sekswerkers. “Sekswerkers hebben hier nooit overlast veroorzaakt, maar hebben net als bewoners grote last van de veranderde atmosfeer. Het is een toeristische attractie geworden die gepaard gaan met een zeer onwenselijke vernedering van de sekswerkers.”

Over de maatregelen zei ze dat er naar balans moet worden gezocht. De sluittijden nog meer vervroegen zou meer illegale prostitutie opleveren, maar bewoners verdienen wel hun nachtrust. Halsema: “Er ontstaat een klimaat op de Wallen dat niet meer houdbaar is. Wij hebben keuzes te maken om aantrekkingskracht op het gebied van blow- en braltoeristen te verminderen. Terugbrengen naar drie uur vonden we geijkt.”

Uitzondering voor horeca blijft
Horeca op de Wallen moeten vanaf april volgend jaar op vrijdagen en zaterdagen om 02.00 uur dicht in plaats van om 03.00 of 04.00 uur. Daarnaast mogen nieuwe klanten niet meer naar binnen na 01.00 uur. Deze maatregelen konden bij vrijwel alle partijen op steun rekenen.

De burgemeester herhaalde dat niet alle horecazaken in de toekomst om 02.00 uur dicht moeten. Voor ondernemingen met een ‘unieke rol of functie’ wordt maatwerk geleverd. Een voorbeeld is de lhbtq-club Eagle of club Kanaal 40 in de Warmoesstraat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden