Meer mensen met overgewicht, maar niet in Amsterdam

Het aantal Nederlanders met overgewicht blijft maar stijgen. In 2018 had meer dan de helft van de volwassenen overgewicht en ook het aantal jongeren dat te zwaar is, is toegenomen. In tegenstelling tot de landelijke trend nam overgewicht in de hoofdstad juist af.

Beeld ANP

Sociale uitsluiting, vooroordelen, fysieke beperkingen en een negatief zelfbeeld. Het zijn allemaal potentiële gevolgen waar mensen met overgewicht onder gebukt gaan en toch daalt het aantal gevallen in Nederland niet.

Van het aantal kinderen en jongeren tussen de 2 en 25 jaar was in 2018 maar liefst zestien procent te zwaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie procent meer dan acht jaar geleden. Van de jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar was een kwart te zwaar, terwijl ruim dertig procent aangaf tevreden te zijn over haar of zijn gewicht.

"Dat is opmerkelijk," vindt Tanja Traag, socioloog en werkzaam bij het CBS. "De groep mensen die tevreden is met hun gewicht slinkt naarmate hun gewicht toeneemt. Toch blijft de hoeveelheid mensen die zegt blij te zijn met hun gewicht, ook als ze obesitas of zelfs morbide obesitas hebben, te groot om te verwaarlozen."

Al is de vraag wanneer iemand precies tevreden is, nog niet beantwoord, voegt de socioloog eraan toe. "Daar heeft het CBS geen onderzoek naar gedaan. We weten niet of die dertig procent zichzelf perfect vindt, mooi of zichzelf slechts accepteert."

Minder overgewicht Amsterdam
In tegenstelling tot de landelijke trend is in Amsterdam het aantal kinderen met overgewicht juist afgenomen. Sinds 2012 is het aantal te zware Amsterdamse kinderen tussen de nul en achttien jaar met twaalf procent gedaald, maar nog altijd kampt bijna twintig procent van de minderjarigen met overgewicht.

De gemeente Amsterdam intervenieert daarom al zes jaar actief met het meerjarenprogramma Aanpak Gezond Gewicht (AAGG). Want 'te zwaar zijn kan ernstige gevolgen hebben voor de fysieke en geestelijke gezondheid van kinderen,' zegt de woordvoerder van de AAGG.

"Volwassenen, maar ook kinderen met overgewicht worden nog altijd gestigmatiseerd. Dat voelen ze zelf ook. Ze hebben eerder het gevoel dat ze dik, lelijk of lui zijn. Het vervelende is nog dat hun negatieve zelfbeeld weer leidt tot ongezondere keuzes. Ze besluiten bijvoorbeeld niet naar buiten te gaan omdat ze ervan uitgaan dat ze hun vrienden niet kunnen bijbenen bij het voetballen en komen in een vicieuze cirkel terecht van minder bewegen, meer eten en nog meer aankomen."

Bij de aanpak van de gemeente Amsterdam is iedereen die ook maar enigszins een rol speelt in het leven van een kind medeverantwoordelijk voor hun gezondheid gemaakt.

"Van de leraar en de ouders tot de mensen die de stad inrichten en de voedselindustrie. We geloven erin dat er voor een gezonde levensstijl allereerst intrinsieke motivatie nodig is, maar al die andere factoren zijn net zo belangrijk."

Lees meer: Elk pondje gaat door het mondje

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden