Meer mensen in bijstand, maar Amsterdam niet gevoelig voor crises

Het aantal mensen in de bijstand is na een aantal jaren van daling in de eerste helft van 2020 licht gestegen, meldt het CBS. Zoals gebruikelijk staat Amsterdam in de top van plaatsen met de meeste bijstandsontvangers, maar gevoelig is de stad niet voor crises.

Beeld Jakob Van Vliet

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er medio vorig jaar bijna 28 bijstandontvangers per duizend inwoners in Nederland. Daarmee is met het uitbreken van de coronacrisis sprake van een trendbreuk volgens het statistiekbureau. Kort na de kredietcrisis ontvingen bijna 22 op de duizend inwoners een bijstandsuitkering, waarna het tijdens de recessie die volgde, steeg naar 30. Daarna was tot 2020 sprake van een aanhoudende daling.

Amsterdam

In Amsterdam wonen relatief veel bijstandontvangers, maar dat getal kende in tegenstelling tot andere plaatsen geen grote pieken of dalen de afgelopen jaren, ook niet door de kredietcrisis. Na Rotterdam (67,8) en Arnhem (56,0) wonen in Amsterdam (55,9) in 2020 de meeste mensen in de bijstand per duizend inwoners. Dat is iets meer dan het jaar ervoor en nagenoeg hetzelfde aantal als in 2009, aan het begin van de kredietcrisis. Ter vergelijking: Leeuwarden steeg van 33 bijstandontvangers per duizend inwoners in 2009 naar 50 in 2020. Overigens blijft de bijstandsdichtheid in grote steden het hoogst. 

Vrouwen maken nog altijd een groter deel uit in de bijstand. De lichte stijging afgelopen jaar voor het totaal komt echter geheel voor rekening van de mannen. Hier was sprake van een stijging van 23,6 naar 24,2 bijstandstrekkers per duizend inwoners. Bij de vrouwen ging het aantal personen in de bijstand fractioneel omlaag van 31,6 in 2019 naar 31,5 in 2020.

Veranderingen

Volgens het CBS is in de periode 2009 tot en met 2020 overigens wel een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd in het socialezekerheidsstelsel. Dit zijn onder andere in 2015 de invoering van de Participatiewet en de aanpassingen in de Wajong en WSW. Daarin is geregeld dat iedereen naar vermogen deelneemt aan de samenleving en zoveel als mogelijk in het eigen onderhoud voorziet. De wet geeft een aanvulling op het inkomen tot het sociaal minimum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden