PlusNieuws

Meer meldingen van schimmeloverlast in Amsterdam, en dit is pas het begin

Nu de verwarming op veel plekken lager staat, stijgt het aantal meldingen van schimmels en vocht in Amsterdamse huizen. ‘Er komt zeker nog een golf van meldingen aan.’

Madelief van Dongen
Schimmel op de muur. Beeld Getty Images
Schimmel op de muur.Beeld Getty Images

Een muffe geur, vochtige muren en vooral: zwarte schimmelvlekken op de wanden. In Amsterdam hadden veel huizen al te maken met schimmel en vocht, maar dat probleem lijkt deze winter toe te nemen. “We hebben geen exacte cijfers paraat, maar merken in de dagelijkse praktijk wel een stijging van het aantal meldingen,” zegt Dennis Doodeman van woningcorporatie Stadgenoot.

Ook stichting !Woon en schimmelbestrijders in de stad ervaren het probleem, al ontbreken ook hier nog harde cijfers. Bij de Amsterdamse GGD spreken ze over een ‘lichte toename’ van enkele tientallen. Op landelijk niveau zag Richard Piké van Van der Velden ongediertebestrijding deze winter een stijging van 40 procent ten opzichte van vorige jaren. Dat percentage komt volgens hem overeen met de situatie in Amsterdam. “Er is echt een explosie in het aantal meldingen,” zegt hij.

Vermoed wordt dat de stijging komt doordat mensen minder stoken en luchten. Schimmels gedijen over het algemeen uitermate goed bij een koud binnenklimaat met veel luchtvochtigheid en weinig ventilatie. “In veel oude panden in Amsterdam zie je bijvoorbeeld dat er ooit van een kast een douche is gemaakt,” aldus Piké. “Een kleine vochtige ruimte, zonder raam. Dat is vragen om problemen.”

Verborgen leed

Stichting !Woon schat in dat vooral slecht onderhouden huizen in Nieuw-West, Noord en Zuidoost vatbaar zijn voor schimmel- en zwamgroei. “Vaak wordt erbij vermeld dat het ventilatiesysteem niet of slecht werkt.” Daarbij plaatst Doodeman van Stadgenoot nog wel een kanttekening. “Het kan ook goed zijn dat door alle media-aandacht huurders eerder geneigd zijn een melding te maken.”

Verborgen leed, noemt Tugrul Çirakoglu van schoonmaakbedrijf de Frisse Kater de schimmelproblematiek. “De mensen bij wie schimmel in huis het meest voorkomt, wonen vaak in oudere en slecht onderhouden huizen. Zij hebben geen geld om sanering te betalen.”

Longklachten

Çirakoglu verwacht, na deze winter met hoge energiekosten, een grote golf aan klachten. “Veel mensen hebben het niet door, totdat ze bijvoorbeeld longklachten krijgen.” Het leven en opgroeien in vochtige schimmelwoningen brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals een ‘verhoogd risico op het ontstaan van astma, verergering van astma, luchtwegklachten en luchtweginfecties’, aldus de GGD.

Schimmel op de muur en het plafond. Beeld Getty Images
Schimmel op de muur en het plafond.Beeld Getty Images

Zo voorkom je een schimmelprobleem in huis

Om schimmels te voorkomen, is het belangrijk om de verwarming niet te laag zetten. “Het is heel begrijpelijk dat mensen minder stoken vanwege hogere kosten en een raampje minder openzetten,” zegt Elmar van den Berg van stichting !Woon. “Maar in combinatie met slechte isolatie is dat funest. Probeer niet onder de 19 graden te zitten.” Ook tochtstoppers bij binnendeuren zijn af te raden.

Daarnaast is een ventilatierooster of klapraam aan te raden. Cruciaal, want met een half uur per dag je raam open, kom je er niet. Van den Berg: “Ventileren moet echt de hele dag door. Daarnaast is het goed om dagelijks te luchten.” In kleine badkamers kan een mechanische afzuiging fijn zijn, zodat – zodra je het licht uitdoet – een ventilator gaat draaien die het vocht wegtrekt. En vooral, zegt Van den Berg, moeten woningen beter geïsoleerd worden – een tip waar je als huurder helaas niet veel aan hebt.

Dat alles kost meer energie, maar is het volgens Piké waard. “Schimmel is organisch, het leeft en groeit,” zegt hij. “Dat kan heel snel gaan, wel tientallen centimeters per week. Voor je het weet gaat het van kwaad tot erger: ontzettend ongezond.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden