Update

Meer meldingen van needle spiking in Amsterdams nachtleven

De Amsterdamse politie heeft de afgelopen maanden meerdere meldingen gekregen van een drogering met een injectienaald. De politie heeft laten weten dat een ‘handvol meldingen’ bekend is.

Roxane Soudagar en Mairin van der Beek
null Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Eerder zei de politie nog dat het fenomeen, dat ook wel needle spiking wordt genoemd, hier niet echt voorkomt. Nu blijken er toch enkele gevallen aan het licht te zijn gekomen.

Het is lastig te achterhalen wat er precies aan de hand is, geeft een woordvoerder van de politie als verklaring. “Slachtoffers komen uit verschillende delen van het land en gaan dan in Amsterdam uit, maar melden zich vervolgens bij niet-Amsterdamse bureaus. Dat is gebeurd in een tijdsbestek van maanden.”

Daarbij is het ook moeilijk een goed beeld van de cijfers te krijgen doordat de meldingen kunnen zijn gelabeld onder diverse handelingen. “De ene keer wordt het bijvoorbeeld opgeschreven als drugsdelict, een andere keer als mishandeling.”

Medische verklaring

Het is vooralsnog ook lastig om een duidelijk beeld te krijgen van wat er speelt. “Er is geen bewijs van wat er precies is gebruikt en er zijn in de clubs geen naalden gevonden,” aldus de woordvoerder. Een motief valt ook niet vast te stellen zolang er geen dader is gevonden.

Om helder te krijgen om wat voor middel het gaat waarmee de slachtoffers zijn geïnjecteerd, is een medische verklaring nodig. Tot nu toe is die er niet. De politie adviseert eenieder die iets dergelijks overkomt dan ook om zo snel mogelijk een huisartsenpost te bezoeken. “Zo kan ook feitelijk worden weergegeven dat je bent gedrogeerd.”

De politie kan niet zeggen op welke clubs de meldingen betrekking hebben, slechts dat het gaat om ‘verschillende clubs in Amsterdam’.

Avondje uit in Amsterdam

Volgens NOS Stories maakten drie jongeren, twee mannen van 19 en een vrouw van 21 jaar, dit jaar na een avondje uit in Amsterdam melding van drogering met een injectienaald. Of deze meldingen overeenkomen met de aangiften waar de Amsterdamse politie zicht op heeft, is niet duidelijk. Daaraan ontbreekt het de politie aan informatie vanuit NOS, laat de woordvoerder weten.

Eerder bevestigde de politie al dat een 22-jarige vrouw eind november met een injectienaald werd gedrogeerd tijdens het uitgaan. Zij zakte naar eigen zeggen in elkaar en kwam terecht bij de spoedeisende hulp. Enkele dagen later verscheen er een blauwe plek op haar bovenbeen, volgens haar huisarts hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een injectie met een naald.

Naar aanleiding van dit verhaal ontving NOS Stories meerdere signalen over drogering met een naald. Minimaal drie slachtoffers zijn naar de politie gestapt. Een van hen voelde dat hij tijdens het uitgaan geprikt werd; een ander werd plots wazig voor de ogen en vond de volgende ochtend een prikgaatje in haar nek. Zij werd ook beroofd. Eén van de drie aangiftes leidde tot nu toe tot een politieonderzoek, waarbij de camerabeelden van de club werden opgevraagd.

Boycot club in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk werd al opgeroepen tot een boycot van nachtclubs in wel dertig steden, nadat meerdere vrouwen slachtoffer werden van needle spiking. Volgens de Britse krant The Guardian waren er in oktober 2021 al honderden gevallen bekend. Veel vrouwen deelden hun verhaal op sociale media en lieten de blauwe plekken en wondjes zien die ze eraan overhielden.

Is jou dit zelf overkomen of ken je iemand die dit heeft meegemaakt? Neem contact op via Whatsapp op de tiplijn van Het Parool of mail naar redactie@parool.nl om jouw verhaal met ons te delen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden