Nieuws

Meer horeca in Amsterdam, maar dat betekent niet dat het goed gaat

Door de coronacrisis zouden er in de horeca vele faillissementen volgen, zo was voorzien. Nu blijkt het aantal vestigingen tijdens de lockdown juist gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Mairin van der Beek en Verena Verhoeven
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De stijging is met name te danken aan de toename van ‘eventcatering’, legt Marjolijn Jaarsma uit, economie-woordvoerder bij het CBS. Hoewel er in 2020 vrijwel geen events plaatsvonden, komt dat door de kleinere initiatieven in deze categorie. “En dan zijn het er al snel veel. Denk aan iemand die als zelfstandig ondernemer ijsjes is gaan rondbrengen of het eten op een verjaardag of begrafenis verzorgde. Ook de hele afhaaleconomie valt hieronder.”

In Amsterdam gaat dit om een stijging van 20,9 procent ten opzichte van 2020. Toen vielen er onder de categorie ‘kantines en catering’ nog 2275 horecavestigingen, in 2021 zijn het er 2750.

Zulke kleine initiatieven mogen dan de cijfers opkrikken, we moeten er volgens de econoom voor waken het te rooskleurig in te zien. “De positieve kant is dat ondernemers zelfs in zulke tijden kansen zien, blijven doorzetten, en initiatieven ontplooien. Maar de omzet in deze sector is vorig jaar 34 procent gedaald.”

Grootste krimp ooit

Het gaat om de grootste krimp ooit, meldde het CBS in maart. Cijfers lieten toen zien dat de omzet van de horeca in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent daalde ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De horeca behoorde hiermee tot een van de zwaarst getroffen sectoren in de crisis. “We zien ook dat vooral horecaondernemingen steun hebben aangevraagd,” zegt Jaarsma hierover. “Economisch was het gewoon een dramatisch jaar voor deze sector.”

De omzet van cafés en hierna restaurants daalde in het vierde kwartaal van 2020 het hardst. Cafés hebben 70,4 procent minder omgezet dan het kwartaal ervoor; restaurants boekten 56,7 procent minder omzet. Bij de overige horecasectoren daalde de omzet minder sterk, maar was het ook daar fors.

Cafés zwaarst getroffen

Het zijn dan ook de cafés die in Amsterdam het zwaarst zijn getroffen. Toch is de afname van het aantal hiervan ten opzichte van de rest van Nederland beperkt gebleven. Telde de hoofdstad in 2020 nog 940 cafés, in 2021 zijn dit er nog 925; een afname van 1,6 procent. In de rest van Nederland is dit percentage gemiddeld 3 procent. Daarentegen is het aantal horecavestigingen dat valt onder ‘restaurants en andere eetgelegenheden (te denken aan cafetaria’s, fastfood, afhaal, broodjeszaken en ijssalons) iets gestegen. In 2020 waren dit er 3290, een jaar later zijn dit er 3410; een stijging van 3,6 procent, iets meer dan het landelijk gemiddelde.

Het gevreesde aantal faillissementen onder horecazaken lijkt hiermee op dit moment uit te blijven, maar dat wil dus niet zeggen dat de financiële problemen zijn opgelost. Of er om die reden over een jaar veel meer horecavestigingen zijn omgevallen, durft Jaarsma dan ook niet te zeggen. “Ik laat me telkens weer verrassen door deze crisis.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden