Meer gouden en diamanten bruiloften, maar niet in Amsterdam

Steeds meer echtparen vieren dat ze 60 of 50 jaar zijn getrouwd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kortere huwelijksjubilea van 40, 25 en 12,5 jaar nemen juist af. In Amsterdam zijn in 2018 de minste jubileums gevierd. 

Beeld ANP

Jarenlang werden er meer robijnen (40-jarige) dan gouden (50-jarige) huwelijksjubileums gevierd. Vorig jaar was voor het eerst het omgekeerde aan de hand. Het aantal robijnen bruiloften daalde met 5 procent tot 50.000, terwijl bijna 53.000 echtparen hun gouden jubileum vierden, een stijging van 3 procent.

Stellen die 50 jaar geleden trouwden, deden dat in de jaren 60 of 70. Toen trouwde men meer. In 1970 stapte een recordaantal van 124.000 koppels in het huwelijksbootje. Hierna werd trouwen geleidelijk minder populair. Nu schommelt het aantal bruiloften rond de 65.000. Mede daarom daalt het aantal korter durende huwelijken.

Ook speelt mee dat het tegenwoordig veel gebruikelijker is om te scheiden. In 1971 eindigde 12 procent van de huwelijken met een echtscheiding, in 2018 bijna 40 procent.

Levensverwachting omhoog

Lang getrouwde stellen blijven bovendien langer samen omdat mensen ouder worden dan vroeger. De levensverwachting van mannen is het meest omhooggegaan. Dit heeft een positief effect op het aantal huwelijken, aangezien het vaak de man is die als eerste overlijdt.

Ook het aantal 60-jarige huwelijken vertoont een stijgende lijn. In 2018 vierden 13.000 echtparen zo’n diamanten jubileum, een stijging van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Amsterdam volgt de trend niet

In de meeste gemeenten hebben meer stellen een gouden dan een robijnen jubileum. Dat is bijvoorbeeld zo in Utrecht, Eindhoven en Groningen. Rotterdam, Den Haag en Amsterdam volgen de trend nog niet. In de hoofdstad vierden vorig jaar iets meer stellen een 40-jarig (915) dan een 50-jarig (899) jubileum.

Rotterdam vierde vorig jaar de meeste 50-jarige jubileums van het land, in totaal 1169. Dit getal is juist heel laag in verhouding tot het aantal huishoudens. Hier werden vijf gouden jubileums gevierd per duizend huishoudens. In slechts vijf gemeenten ligt dit getal nog lager. 

In de gemeente Amsterdam zijn er vorig jaar twee gouden jubileums per duizend huishoudens gevierd. Hiermee bungelt de stad samen met Utrecht onderaan de lijst van gemeenten met de minste jubileums. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden