Amsterdam Bewaar

Meer dan honderd klachten over schimmelhuizen

SP in actie tegen achterstallig onderhoud in Holendrecht.
SP in actie tegen achterstallig onderhoud in Holendrecht. © MATTHIJS DE BRUIJNE

Meer dan honderd mensen hebben zich bij de 'Alarmlijn Schimmelwoningen' in Amsterdam gemeld. Klachten komen uit alle hoeken van de stad.

De SP maakt deze week een voorlopige tussenstand van de alarmlijn bekend. De partij maakte van het onderwerp vocht en schimmel, dat veelal ontstaat door slecht onderhoud, eind februari een speerpunt voor de hele stad.

Holendrecht
Dat gebeurde nadat er al op initiatief van raadslid Erik Flentge met succes acties tegen achterstallig onderhoud in onder meer Holendrecht in Zuidoost waren gehouden. Inmiddels heeft de partij de problemen in vrijwel de hele stad in kaart gebracht.

Henk van Gerven zei als Tweede-Kamerlid van de SP en als huisarts tegen Het Parool dat de gevolgen van vocht en schimmel voor de volksgezondheid veel groter zijn dan wordt gedacht. Veel kinderen krijgen last van hun longen. Door langdurig gebruik van medicijnen hebben ze ook vaak last van bijwerkingen daarvan.

Van Gerven: "Statistieken tonen aan dat deze kinderen vaker ziek zijn, zeven jaar korter leven en twintig jaar langer gezondheidsproblemen hebben dan kinderen die niet in schimmelhuizen wonen. "Oorzaken zijn tocht, vocht, lekkages en schimmel, veroorzaakt door bijvoorbeeld verrotte kozijnen."

Symptoombestrijders en hormoonpreparaten
"Deze kinderen moeten vanwege het vocht in de huizen vaak aan de symptoombestrijders en hormoonpreparaten," stelde Van Gerven. Volgens hem wordt bij kinderen veel te makkelijk over het probleem van bijwerkingen heengestapt.

Kinderen in schimmelhuizen zijn volgens Flentge doorlopend verkouden. Doordat de problemen aanhouden worden ze uiteindelijk echt ziek, soms chronisch ziek. Het raadslid zegt gehoord te hebben dat er in Amsterdam zelfs kinderen in het ziekenhuis terecht zijn gekomen.