Medische zorg op festival nu volgens richtlijnen

Lang was onduidelijk op welke ­(medische) zorg een bezoeker van een ­festival of sportevenement kon rekenen. Met de 'veldnorm evenementenzorg' zijn er nu richtlijnen die medische fouten ­moeten helpen voorkomen.

Jop van Kempen
null Beeld anp
Beeld anp

EHBO'er, arts en (bijna) anesthesioloog Pim de Ruijter (32) ziet ze regelmatig op een festival lopen: de leden van het 'medische team'. Het staat in grote letters op hun uniform. Ze horen bij het evenement en verlenen medische zorg, maar welke zorg precies? Zijn het artsen, verpleegkundigen, vrijwilligers van de EHBO? "Het is soms volstrekt onduidelijk."

Ook het ministerie van Volksgezondheid en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd hebben geen helder beeld van wat evenementenzorg precies behelst. Er zijn geen eenduidige richtlijnen voor. De festival­bezoeker met een xtc-intoxicatie of hardloper met oververhitting komt in medisch niemandsland voordat hij in het ziekenhuis beland. Medische fouten, of vermoedens daarvan, kunnen zo moeilijk worden aangekaart.

Richtlijn
De Ruijter heeft in 2016 het initiatief genomen voor een nieuwe, heldere richtlijn. Hij heeft alle betrokken ­partijen - zoals gemeenten, festivalorganisatoren, ambulances, spoedeisendehulpartsen, aanbieders van evenementenzorg - bijeengeroepen, met als resultaat de nieuwe veldnorm. Die geeft duidelijkheid over de medische zorg die de miljoenen bezoekers van de talloze festivals in Amsterdam en de rest van Nederland mogen verwachten. 'Hiermee kan verergering van letsel, invaliditeit of zelfs overlijden worden beperkt of voorkomen,' staat in het document.

De 'veldnorm evenementenzorg' stelt duidelijke richtlijnen voor verbetering van de kwaliteit van de zorg. Zo mogen alleen artsen nog zelfstandig medische handelingen verrichten. Tot voor kort werd dat ook door vrijwilligers met een EHBO-diploma gedaan. Tevens moeten er artsen en verpleegkundigen met ervaring in de spoedzorg met voldoende medische apparatuur bij een evenement aanwezig zijn als er gevaar is op bijvoorbeeld drugsintoxicaties. In de oude situatie volstonden ambulances.

Veldnorm
De veldnorm heeft in beginsel geen juridische status, maar burgemeesters in heel Nederland zullen bij het verstrekken van evenementen­vergunningen teruggrijpen op de nieuwe richtlijn. Onderdeel van de vergunningsaanvraag is immers het leveren van passende medische zorg. Daarvoor steunen burgemeesters op het advies van de GGD/GHOR, een landelijke overheidsorganisatie. Ook de GGD/GHOR zat bij De Ruijter aan tafel en droeg bij aan de nieuwe veldnorm.

Hoeveel sterfgevallen er zijn geweest als gevolg van 'medische onduidelijkheid' in het verleden, weet De Ruijter niet. "Dat is niet goed bijgehouden."

Dam tot Dam 2016

In een uitzending van Zembla werd donderdagavond de dood van Caroline Goedhart (25) gereconstrueerd. Ze overleed bij de Dam tot Damloop in 2016 als gevolg van oververhitting. Rode Kruisvrijwilligers verleenden eerste hulp, maar het ontbrak aan voldoende medische kennis voor een adequate behandeling, zo stelt Zembla. Volgens de 'veldnorm evenementenzorg' moet een arts gespecialiseerd in spoedzorg verantwoordelijk worden bij evenementen als de Dam tot Damloop.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden