Nieuws

Medewerkers UvA starten petitie voor ‘een schoon pensioen’

Medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) eisen een ‘schoon pensioen’. Ze roepen het College van Bestuur op om zich uit te spreken tegen de investeringen in de fossiele industrie van pensioenfonds ABP.

Het Parool
Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL en andere klimaatgroepen voerden vorige maand actie om ABP op te roepen om investeringen in Shell terug te trekken.  Beeld Joris van Gennip
Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL en andere klimaatgroepen voerden vorige maand actie om ABP op te roepen om investeringen in Shell terug te trekken.Beeld Joris van Gennip

Alle medewerkers van de UvA bouwen verplicht pensioen op bij ABP. Het pensioenfonds investeert het pensioengeld onder andere in de fossiele industrie. Acht medewerkers zijn maandag een petitie gestart voor een ‘schoon pensioen’, die al door honderd collega’s is ondertekend.

Ze willen met de petitie het College van Bestuur dwingen zich uit te spreken tegen de investeringen van het pensioenfonds in fossiele brandstoffen. “Het College van Bestuur moet zich publiekelijk in een persbericht en op de sociale media uitspreken tegen de investeringen in fossiele brandstoffen. Nu gebeurt dat alleen maar achter gesloten deuren,” zegt mede-initiatiefnemer Bruno Bottega Pergher.

Schonere economie

ABP is een van de grootste pensioenfondsen in de wereld. Het investeert onder andere in Shell, dat nog tot 2025 door wil gaan met het zoeken naar nieuwe olie - en gasvelden. Vanaf 2050 wil ABP klimaatneutraal zijn in beleggingen. Volgens de UvA-medewerkers moet dat sneller kunnen. ABP kan volgens hen, met een belegd vermogen van ruim 420 miljard euro, een enorme rol spelen in de overgang naar een schonere economie.

De UvA-medewerkers staan niet alleen in hun protest. Ook ambtenaren van de gemeente Amsterdam en medewerkers van andere Nederlandse universiteiten eisen dat ABP stopt met het investeren in fossiele brandstoffen.

Zowel de overheid als het onderwijs zijn gebonden aan ABP. “Het College van Bestuur moet de koepelorganisatie van universiteiten VSNU verzoeken een fossielvrij pensioen te eisen van het ABP en ABP rechtstreeks benaderen om de bezwaren kenbaar te maken,” zegt Pergher.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden