Amsterdam Bewaar

Medewerker Anne Frank Huis mag na half jaar toch keppel op

Een grote rij bezoekers voor het Anne Frank Huis
Een grote rij bezoekers voor het Anne Frank Huis © ANP

De Joodse Barry Vingerling (25) wilde tijdens zijn werk bij het Anne Frank Huis een keppel dragen. Maar toestemming kreeg hij in eerste instantie niet. De Anne Frank Stichting had een half jaar nodig om zijn wens in te willigen.

Vingerling had aanvankelijk bij zijn sollicitatie geen keppel gedragen, maar wilde eenmaal aan de slag als publieksmedewerker voor het museum toch zijn kipa op. Hij besprak zijn wens met zijn bedrijfsleider en diende een verzoek in, zo vertelt hij aan Nieuw Israëlietisch Weekblad.

Voor zijn verzoek moest de Anne Frank Stichting eerst een half jaar in beraad. Er was namelijk geen beleid over het wel of niet dragen van religieuze uitingen. Als tijdelijke oplossing bood het museum Vingerling aan om als surrogaat keppel dan maar een zwart werkpetje te dragen met de tekst 'Anne Frank Huis' erop. Vingerling ging hier mee akkoord.

Hoofddoek
"We hadden nog niet eerder een medewerker gehad die een keppel, hoofddoek of een kruisje wilde dragen," legt zakelijkleider Garance Reus-Deelder van de Anne Frank Stichting het gebrek aan beleid uit.

"We wilden eerst weten of een religieuze uiting onze onafhankelijke positie in de weg zou staan. De Anne Frank Stichting is een onafhankelijke organisatie zonder religieuze bindingen."

We wilden niet dat bijvoorbeeld een keppel onze boodschap zou beïnvloeden

Garance Reus-Deelder

Antisemitisme
Een keppel zou mogelijk de neutraliteit van de stichting in gevaar brengen. "Behalve een museum hebben we ook veel educatieve programma's, die er op gericht zijn antisemitisme te bestrijden. We wilden niet dat bijvoorbeeld een keppel onze boodschap zou beïnvloeden."

Het management, Raad van Toezicht en de buitenlandse Anne Frank-partners bogen zich over de kwestie. Na maanden overleg kwam de stichting tot de conclusie dat een religieuze uiting de uitgangspunten en onafhankelijkheid van de stichting niet in de weg zou staan. Ook is het daarom nu toegestaan een kruisje of een hoofddoek te dragen.