‘ME-trapper’ Museumplein krijgt voorwaardelijke celstraf en werkstraf

De 36-jarige man uit Almere die tijdens een demonstratie op het Museumplein tegen het schild trapte van een lid van de Mobiele Eenheid (ME) krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand met een proeftijd van 2 jaar en een werkstraf van 120 uur.

Laura Obdeijn
De karatetrap tegen de ME, tijdens de demonstratie op het Museumplein. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De karatetrap tegen de ME, tijdens de demonstratie op het Museumplein.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De rechter acht het plegen van openlijk geweld door Pim de V. bewezen. De karatetrap tegen het lid van de ME op zondag 17 januari heeft geen letsel veroorzaakt, maar het heeft volgens hem wel veel angst opgewekt. Bovendien zou zijn handelen, waarin hij onderdeel uitmaakte van een grotere groep, anderen kunnen opjutten.

De straf valt lager uit dan de 3 maanden gevangenisstraf die de Officier van Justitie in gedachten had. In het oordeel liet de rechter meewegen dat De V. spijt heeft betuigd, wat oprecht overkwam, een gezin heeft waarin hij de meeste verantwoordelijkheid draagt en geen andere vergelijkbare veroordelingen heeft.

De V. zegt dat hij zichzelf die middag liet meeslepen. “Het gebeurde in een opwelling en daarvoor neem ik mijn verantwoordelijkheid.” Hij kwam naar het Museumplein met een collega, omdat hij wilde demonstreren tegen de coronamaatregelen. “Ik maak me veel zorgen over de maatschappij, mijn kinderen en mijn vrouw. Dat wilde ik kenbaar maken.” Dat de demonstratie verboden was, was hem niet duidelijk.

Waar die trap dan vandaan kwam? “Ik heb er 100 keer over nagedacht, het was van tevoren niet mijn intentie om te rellen. Het was frustratie die er kennelijk uit moest.”

Symbool

De foto die op dat moment werd gemaakt van zijn ‘flying kick’ werd breed verspreid in de media en werd een symbool voor de onlusten in Zuid op 17 januari. De ME’er zelf verklaarde over dat moment dat hij het gevoel had dat de op hem af rennende groep, waar De V. deel van uitmaakte, de agenten iets aan wilde doen. “Ik weet niet wat er was gebeurd als ik was gevallen.”

De vrachtwagenchauffeur uit Almere, die in zijn vrije tijd een moestuin onderhoudt - “Wat een contrast,” aldus de rechter - werd vorige week gearresteerd nadat hij zichzelf had gemeld bij de politie. Vlak daarvoor had hij ook bij de huisarts aan de bel getrokken om hulp te zoeken bij het omgaan met zijn frustratie.

Arrestaties

Op de dag van de uit de hand gelopen, verboden, demonstratie werden al 143 mensen opgepakt. Zo’n 2000 mensen kwamen naar het plein om te demonstreren tegen het kabinet-Rutte en de coronaregels, een groep van 150 tot 200 personen zocht vervolgens de confrontatie met de politie. Ze gooiden onder meer met stenen en staken vuurwerk af.

Een van hen verscheen woensdag al voor de rechter tijdens een snelrechtzitting. Een 48-jarige Amsterdammer werd onder meer veroordeeld tot drie maanden cel, waarvan 60 dagen voorwaardelijk, voor het gooien van twee flinke stenen in de richting van agenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden