Amsterdam Bewaar

Marokkaanse koning schenkt 30.000 euro voor nieuwe moskee

Koning Mohammed VI van Marokko zwaait op de trappen van het Waldorf Astoria.
Koning Mohammed VI van Marokko zwaait op de trappen van het Waldorf Astoria. © ANP

De Marokkaanse koning Mohammed VI, die deze week in Amsterdam op privébezoek is, heeft 30.000 euro geschonken voor de bouw van de nieuwe moskee Al Ihsane.

Dat melden de intiatiefnemers van de moskee in een bericht op Facebook. De bouw van de moskee is eind 2015 begonnen op het Dudokplein in Geuzenveld. Het gebouw krijgt een oppervlakte van 1600 vierkante meter, wordt elf meter hoog en krijgt een dakterras. 

Het gebouw, ontworpen door architect Gerard Rijnsdorp, zal geen minaretten en koepels krijgen maar zal wel als moskee te herkennen zijn. Er zullen gele bakstenen worden gebruikt, die doen denken aan de Marokkaanse Kasbah-architectuur.

Nog zes ton nodig
De gemeenschap van Al Ihsane financiert de bouw door middel van allerlei inzamelingsacties. Voor vijftig euro doneer je bijvoorbeeld vijf bouwstenen, voor 495 euro een heipaal. Er is momenteel nog ruim 600.000 euro nodig. 

In juni 2015 zegde het stadsdeel toe de openbare ruimte rond de moskee onder handen te nemen. Dat moest toch al gebeuren. 

De moskee, die momenteel nog zetelt in de bedrijfsgebouwtjes aan de Mendes da Costahof, werd in 1993 opgericht door Geuzenveldbewoners. Al Ihsane zegt zo'n 530 actieve leden en 2000 bezoekers te hebben.