Nieuws

Marktlui Waterlooplein bieden petitie aan tegen beleid stadsdeelbestuur

FNV overhandigt zaterdag namens marktkooplui van het Waterlooplein een petitie aan stadsdeelbestuur Centrum. De ondernemers zijn het niet eens met de nieuwe regels die gelden voor de markt.

Het Parool
Dichte marktkramen op het Waterlooplein. Beeld Daphne Lucker
Dichte marktkramen op het Waterlooplein.Beeld Daphne Lucker

FNV overhandigt de petitie voorafgaand aan de ‘feestelijke’ heropening van het opgeknapte plein. Henk van der Schaft, bestuurder FNV Zelfstandigen noemt de nieuwe regels ‘onwerkbaar’. Volgens hem kunnen ze ondernemers mogelijk ‘de kop kosten’. ‘Het stadsdeelbestuur moet echt beter gaan luisteren naar de marktkooplieden.’

Daarmee sluit hij zich aan bij de Amsterdamse ombudsman. De ombudsman noemde de houding van het stadsbestuur eerder al ‘regentesk en zonder inlevingsvermogen’.

Onvrede marktlui Waterlooplein

Er heerst bij de ondernemers al weken veel onvrede over het vernieuwde plein. Marktlui klagen over lekkende boxen, bomen die pal voor kramen staan en melden dat wind- en regenzeilen niet passen. Ook zeggen ze dat bij de indeling van de nieuwe markt geen rekening is gehouden met de vergunde plaatsen die ondernemers hadden op de oude markt. Bovendien voelen ondernemers zich ten opzichte van winkeliers ongelijk behandeld, omdat zij geen ‘toeristenmeuk’ mogen verkopen terwijl toeristenwinkels in de binnenstad dit wel mogen blijven doen.

Van der Schaft: ‘Het is totaal niet duidelijk welk probleem met die nieuwe regels wordt opgelost. Er moet opnieuw naar de regels gekeken worden en dit keer in samenspraak met de ondernemers.’

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden