PlusInterview

Mark Baanders (‘Slijptol’): ‘Flesjes wijn van 7 euro lust ik niet’

Mark Baanders op de Klapstoel. Beeld Harmen de Jong
Mark Baanders op de Klapstoel.Beeld Harmen de Jong

Mark Baanders (1998) is tv-reporter. Voor PowNed maakt hij reportages voor het online PowNews. Eerder werkte hij voor AT5. Vanwege zijn hese en rasperige stemgeluid wordt hij Slijptol genoemd.

Peter van Brummelen

Oud-Zuid

“We woonden vlak bij het Vondelpark, hard­core Zuid. Ik had een heel beschermde jeugd, ik leefde in een bubbel, een schijnwereld. Maar het was wel een fijne jeugd, als ik terugkijk, denk ik echt: oké.”

“Ik was al vanaf mijn achtste een ware sjacheraar op Marktplaats. Eerst deed ik in nep-Rolexen, later in elektronica en toen in bootjes. Ik was ook een echte sporter en heb in het eerste van de Amsterdamse Hockeyclub gespeeld. Ik ben altijd een buitenstaander geweest: een sociaal dier, maar ook heel individualistisch. Ik ging van school naar school naar school – niet omdat ik nou per se zo vervelend was, ik had gewoon een hekel aan school. Ik ging er niet heen, deed mijn eigen dingetjes.”

Kakker

“Zeker, dat ben ik. En ik ga me niet anders voordoen dan ik ben omdat ik een publieke functie heb. Iedereen is wie hij is. Een boer is een boer, een kakker is een kakker. Eerst had ik niet eens door dat ik een kakker was. Ik dacht dat het normaal was in een fantastisch huis te wonen, vier keer per jaar op vakantie te gaan en te kunnen doen wat je wil. Toen ontdekte ik dat er buiten mijn beschermde milieu nog een heel andere wereld was. Ik besef dat mijn achtergrond me veel voordelen heeft opgeleverd, maar ik ben nu eenmaal een kakker. Daar kan ik niets aan doen – ik heb er ook niet voor gekozen – maar het is leuk om een kakker te zijn.”

Chupp

“Mijn kleine, lieve hondje. Een Japans berghondje is het, een shiba inu. Hij heeft een fijn karakter: een individualist en behept met enig gepast egoïsme. Chupp een kakker? Hij krijgt in elk geval beter te eten dan de gemiddelde Nederlander. Een hond is een soort reflectie van jezelf: je leert jezelf beter kennen door zo’n beest. Wandelen met Chupp is pure mindfulness: je loopt door het park, denkt over jezelf en je leven na en wordt er een beter mens van.”

Kleding

“Omdat ik het belangrijk vind hoe mensen over me denken en wat ze van me vinden, wil ik qua uiterlijk zo goed mogelijk voor de dag komen. Dat zit niet alleen in kleren, ik wil ook dat de haartjes goed zitten. En nu de zonnebanken gesloten zijn en we niet op wintersport kunnen, doe ik een zelfbruinertje op, ja hoor. Ik speel ook wel met mijn kleding. Als ik voor PowNews naar een linkse demonstratie ga, doe ik juist een roze polo of zelfs een roze korte broek aan. Ik speel met het kakker zijn, ik vind het interessant wat je daarmee oproept.”

Museumplein

Where the magic happens, de laatste tijd. Als ik er voor PowNews verslag doe van die coronademonstraties, waan ik me op een slagveld. Echt, het is net oorlog. Er kwam van alles de afgelopen weken, van echte demonstranten, die het niet eens zijn met de maatregelen, tot pure relschoppers.”

“En er lopen nogal wat mensen rond die in complotten geloven. Dat zijn mensen die niet kunnen verwerken wat er allemaal gebeurt en dan met de meest bizarre verklaringen komen. Corona heeft een enorme impact op zulke mensen, ze ervaren die maatregelen alsof ze in persoon pijn worden gedaan.”

“Ik had laatst ook pijn op het Museumplein. Ik kreeg me tijdens zo’n demonstratie toch een oplawaai met een wapenstok, kéihard tegen mijn elleboog. Tv-kijkers dachten dat ik me aanstelde met mijn gekerm, maar ik probeerde me juist groot te houden, en toch kon ik af en toe een pijnkreet niet onderdrukken. Ik had mijn rellenpas om mijn nek en een microfoon in mijn hand, maar het werd die ME’ers zwart voor de ogen.”

Slijptol

“Ik kwam bij AT5 vandaan, waar ik altijd alleen maar lieve, ondersteunende en opbouwende kritiek kreeg. Wist ik veel van die reaguurders in de hoek van PowNed, GeenStijl en Dumpert. Nou, na mijn eerste keer PowNed werd ik, als een soort ontgroening, echt afgemaakt door die lui. Wat dacht dat kakventje wel! Ik had in dat eerste filmpje een Rolex om, daar vielen de mensen over. En dan was er mijn stem. Ze vonden dat ik klonk als een cirkelzaag of een slijptol, dat laatste is dus blijven hangen en is nu mijn bijnaam.”

“Mijn stemgeluid is het gevolg van, ik zal maar zeggen, mijn levensstijl. Mijn lever en mijn maag zijn daartegen bestand, mijn stembanden én mijn schoenen niet. Ik heb altijd vieze schoenen, ranzig gewoon, van alle bier en wijn die eroverheen gaan. Op het ogenblik klinkt mijn stem best gewoon, ja, maar alle kroegen en clubs zijn ook gesloten, mijn stembanden hebben rust.”

Linkse mensen

“Ik heb linkse mensen onder mijn beste vrienden! Nou ja, als ik eerlijk ben: ik heb maar één linkse vriend.”

“Ik geloof niet in links, omdat ik weet hoe egoïstisch ik zelf ben. Hoe groter het vangnet is, hoe meer mensen zich erin laten vallen. Je moet ervoor zorgen dat mensen zelf aan de slag gaan, door keihard te werken mag je van mij hoger op de ladder komen. Maar verder heb ik evenveel respect voor Jesse Klaver als voor Thierry Baudet, hoor. Ik probeer constructief rechts te zijn; we zijn het niet met elkaar eens, maar we laten elkaar wel in onze waarde. Ik vind het wel leuk linkse mensen een beetje te pesten, ja, maar ik vind het ook prima als ze dat bij mij doen.”

Alcohol

“Ja, wat kun je ervan zeggen? Brandstof! Ik heb de fout gemaakt dure wijn te gaan drinken, echt mooie rode. Daarvoor dronk ik gewoon flesjes van zes, zeven euro, maar die lust ik nu niet meer. Overstappen naar het duurdere segment is de foutste beslissing die ik heb genomen, want het kost me klauwen met geld. Je moet ook nooit thuis zo’n duur koffiezetapparaat nemen, want dan lust je nergens anders een bakkie meer. Als ik voor een avondje volumedrinken ga, kies ik bier. Maar dan niet van die speciaalbiertjes, die doen me helemaal niks. Ik wil gewoon bier, pils – en veel.”

Jort Kelder

“Van een kelder kun je dus nooit een penthouse maken, je zult het altijd blijven zien. Jort is een wandelend imagoprobleem, een persiflage op zichzelf. Anders dan de gemiddelde Nederlander denkt, is hij geen echte kakker. Ik loop maar te dollen, hoor. Jort Kelder is een aardige vent. Maar hij is nooit toegelaten tot de officiële kakkerfamilie, haha.”

Kaviaar

“Lekker om te eten op mooie gelegenheden. Het is echt een traktatie, voelt als een beloning. Maar als knoflook de prijs van kaviaar had gehad, zou iedereen zo dik doen over knoflook. Het heeft natuurlijk allemaal te maken met schaarste. Ik was voor PowNews bij Masters of LXRY, wat vroeger de Miljonair Fair was – over nepkakkers gesproken. Ik liet er mensen kaviaar proeven. Ik had een potje met inferieur spul van 1,99 euro en een potje van 500 of zo. Zeker de helft van de mensen die ik liet proeven had geen idee. Tegen een meneer die dat goedkope spul het lekkerst vond, zei ik: ‘U boft maar met uw goedkope smaak, u kunt voortaan uw kaviaar heel voordelig bij de Lidl kopen.’ Mensen gingen helemaal over de rooie, ik heb veel niet mogen uitzenden.”

Biseksualiteit

“Dat is onderdeel van mij. Andere mensen vinden dat soms bijzonder, ik vind het doodnormaal. Ik heb niet de neiging het van de daken te schreeuwen of uit te lichten. Ik ben er ook niet per se blij mee, maar ook zeker niet ongelukkig om – ik ben het gewoon, klaar, het hoeft voor mij niet eens benoemd te worden.”

Roze plopkap

“De roze plopkap van PowNed werkt bij sommige mensen als een rode lap op een stier. Zeker bij demonstraties proberen ze hem nogal eens af te pakken, ze azen er echt op, als een soort trofee. Ik word soms ook zelf belaagd. Eerst waren het vooral linkse demonstranten die niks van PowNews moesten hebben, sinds corona krijgen we het ook te verduren van die hooligans en extreemrechtse types. Zo gaat dat, de ene keer word je uitgekotst door links, de andere keer door rechts.”

“Bang? Soms wel, als iemand me een karatetrap wil geven en met zijn schoen maar een klein stukje van mijn gezicht is verwijderd, sta ik te shaken. Maar meestal neemt de adrenaline het over. En ik heb een taakje, hè: ik laat zien hoe het bij zulke demonstraties toegaat, ik ben de ogen en de oren van een grote groep mensen. Na afloop van weer zo’n slagveld bel ik altijd wel meteen mijn moeder dat het goed met me is.”

Thierry Baudet

“Ik ben teleurgesteld in die vent. Ik ben nooit een honderd procent FvD’er geweest, maar ik vond het aanvankelijk wel een fris, nieuw geluid. Maar weet je wat het is met Thierry: hij is echt overal tegen. Moet je hem horen over de VVD: alles is volkomen kut, terwijl er toch raakvlakken moeten zijn. Ik ben het met veel van zijn standpunten eens, maar het schiet gewoon niet op als je overal tegen bent. Hij vindt dat linkse media hem als persoon zwartmaken, maar Thierry is intrinsiek gewoon niet zo’n fijne man, naar mijn gevoel. En wat nu ook duidelijk is: de man is een po-pu-list. Ik denk dat ik bij de komende verkiezingen op Volt ga stemmen. Een goede partij vind ik ook JA21.”

Madeleine van der Zwaan

“De directeur van Carré? Als kind heb ik daar meerdere keren de musical Ciske de Rat gezien. Nog maandelijks draai ik de cd met liedjes daaruit. Ik was waarschijnlijk de enige kakker in Nederland die zich identificeerde met een straatschoffie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden