Marjolein Moorman wil opnieuw als PvdA-lijsttrekker meedoen aan verkiezingen

PvdA-wethouder Marjolein Moorman wil opnieuw als lijsttrekker meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. ‘Het beste doen voor de stad moet het doel zijn, niet hengelen naar de gunst van de kiezer.’

Ruben Koops
Marjolijn Moorman. Beeld Eva Plevier
Marjolijn Moorman.Beeld Eva Plevier

Dat zegt de PvdA-politica zaterdag, 1 mei is de Dag van de Arbeid, in een interview met Het Parool. Moorman was in 2018 ook al lijsttrekker en zit sinds 2010 in de gemeenteraad van Amsterdam.

De afgelopen jaren maakte zij als wethouder onderwijs indruk met een grote stedenbonus voor leraren en de introductie van een pauzeknop voor gezinnen met schuldenproblematiek. In 2020 werd Moorman landelijk bekend door haar rol in de televisiedocumentaire Klassen, over een zwakke en een excellente school in Amsterdam.

Hoewel de PvdA er niet goed voor staat en de steun onder Amsterdammers bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen opnieuw was afgenomen, kondigt Moorman geen grootse koerswijzigingen aan. “Je moet altijd nadenken over de manier waarop je mensen overtuigt – dat is de kunst van politiek – maar politiek is geen marketing en dat weiger ik ervan te maken,” zegt Moorman. “Het beste doen voor de stad moet het doel zijn, niet hengelen naar de gunst van de kiezer. Als we dat ervan gaan maken, hoeft het voor mij niet meer.”

Fusie met andere partijen

Moorman zegt verder dat ze een voorstander is van hechtere linkse samenwerking, ook als die uitmondt in een fusie met andere partijen.

Naast Moorman kondigde vorige week vrijdag ook GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink aan dat hij weer beschikbaar is als lijsttrekker van zijn partij. Voor D66 heeft inmiddels raadslid Reinier van Dantzig zich gekandideerd. Voor geen van de drie posities hebben zich tot op heden uitdagers gemeld, waarmee de kans groot is dat deze partijen met Moorman, Groot Wassink en Van Dantzig als boegbeeld de verkiezingen in gaan.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 16 maart 2022.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden