Maria toch niet in Amsterdam verschenen?

De katholieke gelovigen worden het maar niet eens over verschijningen van Maria in Amsterdam. In 2002 werd er een erkend, maar de huidige bisschop van Haarlem-Amsterdam heeft deze beslissing herzien.

Thomas Sijtsma
De Vrouwe van alle Volkeren, verhaal Ida Peerdeman , zieneres Beeld
De Vrouwe van alle Volkeren, verhaal Ida Peerdeman , zieneres

Is Maria tussen 1945 en 1959 nu wel of niet in Amsterdam verschenen aan zieneres Ida Peerdeman? Voor Mathé Reijnierse, oprichter van de Stichting Lourdes aan de Amstel, bestaat er geen enkele twijfel over. Voor hem staat vast dat Peerdeman getuige is geweest van ervaringen van bovennatuurlijke aard, 56 keer maar liefst.

Het Vaticaan en bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam zijn er nog van niet overtuigd. Hendriks heeft een beslissing uit 2002 van zijn voorganger Jos Punt teruggedraaid waarin de verschijningen van Maria aan Peerdeman als authentiek werden verklaard.

Dat is een tegenvaller voor Reijnierse, die met zijn stichting een bedevaartsplek in Amsterdam wil maken voor Maria Vrouwe van alle Volkeren, naar het voorbeeld van Lourdes. En wel op de plek die Maria Peerdeman zou hebben gewezen. Bescheiden zijn de plannen niet. Op de Zuidas zou een kopie van de Hagia Sophia in Istanboel moeten verrijzen.

Die plannen zijn nog niet helemaal van de baan, al richt Reijnierse zich voorlopig op de voormalige kapel op het Rokin waar nu de attractie Amsterdam Dungeon is gevestigd. “De beslissing van Hendriks betekent niet dat er geen devotie meer mag plaatsvinden,” zegt Reijnierse. “We mogen bidden en afbeeldingen van Maria gebruiken. Maria is Maria, daar mag je een kerk voor bouwen.”

Reijnierse noemt de kwestie een kerkelijk-juridische stoelendans. “De strijd is eindeloos, al meer dan een halve eeuw gaande. Ik geloof zeker dat Maria in Amsterdam is verschenen. Het wordt tijd dat de kerk dit ook definitief erkent. Dit was geen obscure verschijning. De devotie gaat onverminderd door. ”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden