Marechaussee Schiphol nog niet op sterkte voor zomerdrukte
Het blijft deze zomer op Schiphol druk voor de balies van de paspoortcontrole. De Marechaussee die de pascontroles verricht is nog altijd niet op de gewenste sterkte. ‘Van de ruim 200 man extra personeel zitten we nu ongeveer op tweederde.’
Vrijdag trapt de luchthaven de drukste maanden van het jaar af. Schiphol verwacht tot 2 september 12,8 miljoen passagiers. “Er komen meerdere dagen dat we 233.000 vertrekkende en aankomende passagiers zullen verwerken,” zegt operationeel directeur Miriam Hoekstra-van der Deen van Schiphol.
De luchthaven zet net als vorig jaar het maximum aantal medewerkers in bij bij de controles voor passagiers en handbagage en bij de informatiediensten. Kantoorpersoneel zal helpen de grootste drukte in goede banen te leiden, onder meer door groepen passagiers naar minder drukke punten te leiden.
Maar de flessenhals lijkt opnieuw de paspoortcontrole te worden. De Marechaussee die daarmee is belast, is nog altijd niet op sterkte. “Het zijn in ieder geval meer mensen dan vorig jaar,” zegt commandant grensbewaking overste Pascal Wolf. “Van de ruim 200 medewerkers die zijn toegezegd, hebben we er nu twee derde aan de slag.”
De Marechaussee blijkt vooralsnog gestopt te zijn met de opleiding van ‘burgeragenten’ die ongewapend achter de balies paspoorten controleren (er zijn 25 medewerkers opgeleid). Tegen het plan om vanaf deze zomer 120 burgeragenten in te zetten is volgens vakbond Marver veel verzet van het militair opgeleide personeel. “Daarover wordt nu gepraat,” zegt Wolf, “we zijn bijna uit die cao-gesprekken.”
400 controleurs
Schiphol vindt de door het kabinet beloofde 200 agenten nog veel te weinig en pleit al twee jaar voor tenminste 400 paspoortcontroleurs extra. Dit voorjaar waarschuwde vakvereniging Marver voorafgaand aan de start van cao-onderhandelingen nog voor chaos op Schiphol door de structurele onderbezetting bij de Marechaussee.
Wolf verwacht geen grote problemen. “De meivakantie is goed verlopen. We hebben toen ook nieuwe collega’s ingewerkt, die nu volledig ingezet kunnen worden.” Nu is vanwege de drukte even geen instroom.
“Wij krijgen zowel van Schiphol als van de luchtvaartmaatschappijen tevoren een indicatie hoeveel mensen we op elk moment kunnen verwachten,” zegt Wolf, “daarop kunnen wij het aantal balies en de hoeveelheid personeel voor tweedelijns controles - interviews met passagiers die uit de controle worden gepikt - afstemmen.”
11.000 noodpaspoorten
Ook reizigers dragen bij aan het probleem. Het afgelopen jaar verstrekte de Marechaussee alleen al op Schiphol 11.000 noodpaspoorten aan mensen die hun paspoort vergeten waren. Oponthoud ontstaat ook doordat reizigers met openstaande boetes ter plekke moeten afrekenen - vorig jaar werd zo op Schiphol 1,4 miljoen aan boetes geïnd - en door alleenreizende ouders die niet kunnen aantonen dat ze hun kinderen mogen meenemen. “Dat kost ons allemaal extra tijd. Daarmee benadeel je passagiers die hun zaakjes wel op orde hebben.”
Naast bemande paspoortbalies staan er ook zelfscanners op de luchthaven. Vorig jaar werd veel geklaagd dat die poortjes bij topdrukte vaak buiten gebruik waren. “We zien dat het aantal storingen steeds verder afneemt,” zegt Wolf. “In de regel zijn ze altijd open. Maar soms moeten we ook besluiten om ze niet in gebruik te nemen, omdat we de medewerkers die daarbij betrokken zijn liever aan de balie inzetten.”
Schiphol, Marechaussee en luchtvaartmaatschappijen experimenteren momenteel wel met gezichtsherkenning, waarbij reizigers van Cathay Pacific nu na een scan van hun gezicht door de paspoortcontroles en incheckcontrole kunnen lopen. Eind dit jaar wordt besloten of die proef wordt uitgebreid en uiteindelijk op de hele luchthaven wordt ingevoerd.
Verbouwing
Het aantal passagiers ligt dit zomerseizoen op Schiphol maar 0,8 procent hoger dan in zomer 2018. Dat komt doordat de gebouwen van de luchthaven simpelweg niet meer reizigers aan kunnen. Dat is pas mogelijk als in 2022 de nieuwe A-terminal opengaat, volgend jaar voorafgegaan door de opening van de nieuwe A-pier.
Dit jaar is de capaciteit ook beperkt doordat Vertrekhal en -lounge 1 voor Europese bestemmingen worden verbouwd zodat deze straks meer reizigers kunnen verwerken. Schiphol durft nog niet zeggen of die verbouwing volgend jaar zomer helemaal klaar is.