Marechaussee ontruimt Schiphol: activisten Greenpeace afgevoerd

Actievoerders van Greenpeace worden verwijderd uit Schiphol Plaza. Beeld ANP
Actievoerders van Greenpeace worden verwijderd uit Schiphol Plaza.Beeld ANP

De Marechaussee maakt een eind aan het protest op Schiphol. Daar hebben zich honderden activisten van Greenpeace verzameld in de centrale hal. Actievoerders worden weggehaald en aangehouden.

Hanneloes Pen en Koen Voskuil

Een grote groep actievoerders zit nog gearmd in de hal omringd door marechaussees. Sommigen hebben zich vastgeketend aan een ijzeren paal. Mensen worden niet als groep, maar één voor één weggehaald. “Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen,” aldus een woordvoerder van de marechaussee. De tactiek van de marechaussee lijkt op dit moment om bepaalde figuren eruit te halen. Ze worden een voor een aangewezen.

Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze mogelijk gearresteerd kunnen worden. “Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan,” liet Oulahsen weten. Greenpeace betreurt het ingrijpen ‘ten zeerste’, aldus de milieuorganisatie in een eerste reactie. “Dit is een vreedzaam protest.” Ter afscheiding is door de Marechaussee een lint om de groep gespannen.

‘Pas goed op’

De actievoerders haken de armen in elkaar om verwijdering lastig te maken. “We are peaceful, what are you,” roepen activisten, terwijl ze één voor één uit de kring worden gehaald. “Wij zijn hier, we doen het voor de kinderen,” klinkt het uit de groep, die zeker wil weten dat hun protest gehoord wordt.

Greenpeace laat de Marechaussee weten dat de openbare orde niet in het geding is en dat de actievoerders van hun recht op demonstreren gebruikmaken. Er wordt gemeld dat het tempo waarin mensen worden verwijderd zal worden opgevoerd. “Pas goed op jezelf,” klinkt het waarschuwend.

Onder de klimaatactivisten die naar de luchthaven zijn gekomen, is ook het Amsterdamse GroenLinks-raadslid Imane Nadif. De politica zette een foto van de protestactie op social media. “Best gezellig hier,” twittert ze bij het plaatje van de demonstranten op Schiphol Plaza.

24 uur

‘Welkom op Protestival’, staat er op een lichtgevend geel spandoek dat activisten van Greenpeace in de palen van de grote hal van Schiphol Plaza hebben opgehangen. Onder het spandoek zitten enkele honderden activisten. Ze zijn van plan de grote hal 24 uur te bezetten. Ze maken muziek in de welkomsthal en zingen luid.

Dat is tegen het besluit van de gemeente Haarlemmermeer, die een klimaatdemonstratie op Schiphol toestaat, maar níet in de welkomsthal. Daar verstoren de actievoerders de openbare orde en leveren gevaar op voor reizigers, aldus de gemeente.

Geweld niet uitgesloten

Om half 12 zaterdagmorgen omsingelen marechaussees de actievoerders. De toon is nog vriendelijk, maar de marechaussees willen dat de activisten opstaan. Er wordt een ultimatum tot 12 uur gesteld en er kan geweld gebruikt worden als ze blijven zitten, zo luidt de boodschap. Eén van de activisten is het daar niet mee eens. “Dit is een vreedzame demonstratie. Ik ben van plan te blijven zitten, tot ik word opgepakt.”

Eerder op de ochtend hadden activisten een spandoek opgehangen op een grote reclamezuil naast de verkeerstoren met de tekst:‘Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij’. Dit spandoek werd echter snel verwijderd.

‘Vreedzaam protest’

“Wij beroepen ons op ons recht op vreedzaam protest. Bovendien is het niet ons doel om reizigers te hinderen. We vragen in het hart van de vervuiling aan Schiphol om met een klimaatplan te komen. De luchtvaart kan de dans niet blijven ontspringen,” zegt Dewi Zloch van Greenpeace. Aan de 24-uurs massa-actie in Schiphol Plaza doen volgens de organisatie ‘getrainde actievoerders’ mee.

De actievoerders eisen een klimaatplan van Schiphol. Ze willen minder vluchten, geen Lelystad Airport, korte afstandsvluchten vervangen door de trein en een eerlijke prijs voor het vliegen. Op de vliegtickets zit nu namelijk geen belasting.

Schiphol liet eerder weten hard te werken aan de verduurzaming van de luchtvaart. Daarbij claimt de luchthaven klimaatneutraal te zijn.

De Koninklijke Marechaussee vormt een cordon rond de actievoerders. Beeld Hanneloes Pen
De Koninklijke Marechaussee vormt een cordon rond de actievoerders.Beeld Hanneloes Pen
De Marechaussee begint met de ontruiming van de centrale hal van Schiphol. Beeld Het Parool
De Marechaussee begint met de ontruiming van de centrale hal van Schiphol.Beeld Het Parool
Een aantal actievoerders heeft zich vastgeketend. Beeld Hanneloes Pen
Een aantal actievoerders heeft zich vastgeketend.Beeld Hanneloes Pen
Honderden actievoerders zijn zaterdag om 11.00 uur naar Schiphol gekomen. Beeld Hanneloes Pen
Honderden actievoerders zijn zaterdag om 11.00 uur naar Schiphol gekomen.Beeld Hanneloes Pen
De demonstranten hebben spandoeken en maken muziek. Beeld Hanneloes Pen
De demonstranten hebben spandoeken en maken muziek.Beeld Hanneloes Pen
null Beeld Hanneloes Pen
Beeld Hanneloes Pen
null Beeld Hanneloes Pen
Beeld Hanneloes Pen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden