Plus

Marcel Brood: ‘Herman was heel verlegen’

Marcel Brood: ‘Voor mijn kinderen is opa Brood de man van de schilderijen.’ Beeld Lin Woldendorp
Marcel Brood: ‘Voor mijn kinderen is opa Brood de man van de schilderijen.’Beeld Lin Woldendorp

Niet algemeen bekend is dat Herman Brood ook een zoon had. Marcel Brood is tourmanager van Wild Romance, de oude begeleidingsband van zijn vader, die zaterdagavond optreedt in Q Factory.

Peter van Brummelen

Als je het weet, zie je een zekere gelijkenis, maar heel opvallend is die beslist niet. Lijkt Marcel Brood (51) innerlijk dan wellicht meer op zijn vader? “Herman was heel verlegen. Ik kan me in groepen ook wel eens onzeker voelen. Herman ging zijn verlegenheid te lijf met drank en drugs. Zeker op het podium gaven die hem een enorme boost. Maar dat is niets voor mij. Ik drink wel een biertje, maar gebruik nooit drugs.”

Van verlegenheid is in een gesprek met Marcel Brood niets te merken. De vijftigjarige zoon van Nederlands grootste rock-’n-roller aller tijden praat niet alleen aan een stuk door, maar vooral ook heel snel. En hoewel hij al lang ‘aan deze kant’ woont, zoals hij dat noemt, spreekt hij met een stevig Gronings accent. Iedereen noemt hem Marcel Brood, maar zijn echte achternaam is Buissink.

Tekie Buissink was zeventien jaar oud toen ze in 1967 de 21-jarige Herman Brood leerde kennen. Zij was net verkozen tot Miss Groningen, hij speelde piano in de bluesgroep Cuby and the Blizzards. “Ken je van mijn vader het nummer Babies?” vraagt Marcel. “Daarin zingt hij: Babies makin’ babies. Precies zo was het met mijn ouders: ze waren kinderen die een kind kregen.”

Fladderaar

Herman Brood woonde heel even bij de familie Buissink. “Herman was een fladderaar, dus die was zo weer weg. Mijn moeder was de jongste in een streng katholiek gezin met elf kinderen. Ja, dat was een schande natuurlijk dat ze ongehuwd een kind had gekregen. Daarom werd ze met mij naar Zambia gestuurd, waar een broer van haar een groot confectiebedrijf had. De hoop was dat ze daar een rijke blanke aan de haak zou slaan. Dat gebeurde niet en op mijn derde zijn we weer terug naar Nederland gegaan.”

Toen Herman Brood in 1978 als solo-artiest doorbrak was Marcel tien jaar. “Natuurlijk was ik trots op hem. Mijn moeder liet me laatst nog een tekening van me uit die tijd zien: had ik de hoes van de elpee Sphritz nagetekend. Ik spaarde ook alles van hem. Maar ik liep er niet mee te koop dat ik Hermans zoon was. Kinderen die het wisten, pesten me er wel mee. Want die Herman Brood, dat was een hoerenloper en een junk en zo.”

Zo weer weg

Had Marcel als kind contact met zijn vader? “Ja, vanaf mijn zesde haalde hij me af en toe op. Dan gingen we naar de bioscoop of naar het circus. Leuk, maar hij kon ook ineens verdwenen zijn. Na een uur of zo werd ik dan opgehaald door Koos, zijn manager.”

Marcel vertelt het zonder enige wroeging. “Het was zoals het was, als kind accepteer je dat. Oma Brood vierde haar verjaardag altijd bij de Van der Valk in Assen: met de hele familie aan de schnitzel. Herman kwam wel langs, maar was ook daar altijd weer zo weg.”

De 29-jarige Herman Brood met zijn zevenjarige zoon Marcel. De foto werd gemaakt in 1975. Beeld
De 29-jarige Herman Brood met zijn zevenjarige zoon Marcel. De foto werd gemaakt in 1975.

Dat Herman Brood een zoon had, is niet algemeen bekend. Stak het Marcel dat zijn vader in interviews wel sprak over de dochters die hij later kreeg? “Nou, nee. Herman maakte er ook helemaal geen geheim van dat hij een zoon had, in de Groningse muzikantenscene wist iedereen het. Maar journalisten vroegen er nooit naar. Die vroegen wel naar zijn dochters en dan gaf hij antwoord.”

In de jaren negentig was Marcel Brood tourmanager bij zijn vader. Tegenwoordig werk hij bij het Amsterdamse muziekcentrum Q Factory en is hij ook weer tourmanager, bij de herenigde Wild Romance, de voormalige begeleidingsgroep van zijn vader. Verder runt hij de webgalerie Broodnodig, gespecialiseerd in kunst van pa. “Voor mijn kinderen is opa Brood, die ze nooit hebben gekend, de man van de schilderijen. Als jongeren al weten wie Herman Brood is, dan kennen ze hem vooral als kunstenaar, niet als muzikant. Bij de optredens van de Wild Romance zien we ook alleen maar veertigplussers.”

Wederopstanding

Wat is Marcels mooiste herinnering aan zijn in 2001 overleden vader? “Dan denk ik vooral aan de lol die we hadden, je kon echt ontzettend met hem lachen. Die tours in de jaren negentig waren ook geweldig. Na een heel slechte periode, waarin hij niet graag optrad, was er toen echt sprake van een wederopstanding. Hij was scherp, geconcentreerd.

“Maar ook aan zijn laatste jaren heb ik goede herinneringen. We zijn nog samen naar Curacao geweest en een week naar Thailand. En in Amsterdam gingen we naar de karaoke in de Bulldog. Dan had je een geweldige avond, maar het kon ook gebeuren dat Herman ineens zei dat hij naar de wc moest en dat hij vervolgens niet meer terugkwam. Nou ja, zo was hij.”

Verjaardagsfeestje

Aanstaande dinsdag zou Herman Brood 73 jaar worden. Het is inmiddels een traditie dat zijn verjaardag rond 5 november in Q Factory wordt gevierd en vanavond is het weer zo ver. Wild Romance presenteert bij die gelegenheid het alleen op vinyl verkrijgbare album Veronica Tapes. Ook zal de nieuwe documentaire over Wild Romance er te zien zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden