Marathon Amsterdam van start: ‘Kan enthousiasme langs parcours goed gebruiken’

Bijna tienduizend lopers zijn zondagochtend om 09.00 uur van start gegaan voor de 45e editie van de marathon van Amsterdam. Ethiopiër Tamirat Tola won iets na elf uur de marathon met een (officieus) parcoursrecord van van 2.03.36. Maar de meeste lopers zijn nog onderweg.

Het Parool
Michel Butter (Nederland) in actie tijdens de TCS Amsterdam Marathon. De 45e editie was een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie.  Beeld ANP
Michel Butter (Nederland) in actie tijdens de TCS Amsterdam Marathon. De 45e editie was een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie.Beeld ANP

In de Watergraafsmeer worden de lopers massaal aangemoedigd door publiek. Net voor kilometer 33 staan honderden kinderen de kopgroep toe te juichen. Zij hebben net hun eigen hardloopwedstrijd gelopen en zitten nog vol adrenaline. Het is een verademing om dit punt te bereiken, zegt Jochem Janse, die hier met zijn dochters staat en de marathon al drie keer liep. “Langs de Amstel en in Duivendrecht loop je vaak in je eentje, met maar een enkeling langs de kant. Hier is altijd enthousiasme, dat kan je goed gebruiken voor het laatste stuk.”

Even daarvoor, als het parcours de Middenweg passeert, hebben verkeersregelaars hun handen vol aan het tegenhouden van automobilisten die op pad zijn gegaan zonder ooit van de marathon te hebben gehoord. Woedend reageren sommige mensen. De verkeersregelaars reageren nauwelijks op het gevloek en getier. Dat er motoragenten op de achtergrond staan, lijkt ook te helpen.

Zondag zijn er ruim 31.000 lopers in actie in de hoofdstad, de meesten dus op kortere afstanden. Na wedstrijden op verlaten vliegvelden en afgesloten terreinen, is er bij de marathon in Amsterdam eindelijk weer publiek.

Vanwege de marathon zijn meerdere straten afgesloten. Vooral in de zuid- en oostkant van de stad is hinder.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden