Man die twee vrouwen uit het niets beschoot naar Pieter Baan Centrum

Khalid O., die volgens het Openbaar Ministerie twee vrouwen uit het niets beschoot in het Oostelijk Havengebied wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Wouter Laumans
null Beeld ANP
Beeld ANP

De dertigjarige O. wordt verdacht van poging tot moord of doodslag. Hij zou in de vroege ochtend van 31 mei 2020 op de vrouwen hebben geschoten. Een van hen werd in haar buik geraakt.

De twee Turkse expats waren die ochtend vroeg opgestaan om naar de zonsopgang te kijken. Op de Borneolaan liepen ze langs een verwarde man in een portiek die iets naar hen riep. Ze besloten daar niet op in te gaan en liepen door.

Op de Verbindingsdam dook vervolgens een man achter hen op. Hij had een vuurwapen in zijn hand en pakte een van de twee vrouwen vast. Vervolgens schoot hij haar van dichtbij in haar buik. Ook vuurde hij daarna een aantal kogels af op de andere vrouw, die misten allen doel. Daarna rende de schutter weg.

Doorgeladen vuurwapen

Na de schietpartij onderzocht de recherche de antecedenten van mensen die in de portiekwoningen aan de Borneolaan woonden. Op die manier kwam de 30-jarige Khalid O. in beeld. Hij heeft een strafblad op het gebied van gewelds- en vermogensdelicten. Toen de politie bij hem binnenviel werd in een tasje op een salontafel een doorgeladen vuurwapen aangetroffen met daarin 8 patronen.

Uit schietproeven is niet gebleken dat dit het wapen is waarmee de twee vrouwen zijn beschoten. Khalid O., die ontkent de schutter te zijn, heeft verklaard dat het vuurwapen door een kennis bij hem is achtergelaten.

In de woning van O. is ook kleding gevonden die overeenkomt met de kleding die de schutter droeg op camerabeelden die gemaakt zijn ten tijde van de schietpartij. Daarnaast meent justitie te zien dat de man op die beelden een moedervlek op zijn linkerbeen heeft, net als Khalid O.

Geen blijvend letsel

“Het bewijs is niet overstelpend,” zegt Nancy Dekens, de advocaat van O. Naast het feit dat haar client binnenkort onderzocht wordt in het Pieter Baan Centrum moeten er ook nog een aantal getuigen gehoord worden.

Het neergeschoten slachtoffer heeft geen blijvend letsel overgehouden aan de schietpartij. Volgens Krit Zeegers, de advocaat van de twee beschoten vrouwen, maken zijn cliënten het naar omstandigheden redelijk. “Het blijft natuurlijk een buitengewoon traumatische gebeurtenis voor ze.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden