Amsterdam Bewaar

Man (22) aangehouden voor mishandeling fietser Leidseplein

Het slachtoffer was vanaf het Leidseplein op weg naar huis.
Het slachtoffer was vanaf het Leidseplein op weg naar huis. © Google Streetview

Een 22-jarige man is dinsdagochtend in Noord aangehouden voor het duwen van een fietser bij het Leidseplein. Het slachtoffer raakte zwaargewond.

Op verzameld beeldmateriaal is volgens een politiewoordvoerder 'kraakhelder' te zien hoe Martje Albada Jelgersma (39) nietsvermoedend langs een groepje van drie mannen fietst en één van hen haar een duw geeft. Daarna lopen ze weg. 

Nadat de beelden intern bij de politie zijn gedeeld, is de man herkend door agenten. Dinsdagochtend kon hij worden aangehouden.

"Het heeft er alle schijn van dat het geen doelgerichte actie was, maar zoiets is gewoon heel erg eng, daarom heeft de politie zich er in vastgebeten," aldus een woordvoerder.

Hersenschudding
De dader duwde Albada Jelgersma op 8 oktober uit het niets van haar fiets toen ze 's nachts op weg was van het Leidseplein naar huis. Ze kwam daardoor ten val kwam en bleef bewusteloos en zwaargewond achter.

De vrouw brak haar bekken op twee plaatsen en hield een fikse hersenschudding en bloed in haar hersenen aan het incident over.

Enkele dagen later deed ze aangifte, waarna de politie een onderzoek startte en beeldmateriaal van het incident verzamelde.

Vondelpark
Eerder werd door de politie gekeken of de zaak verband had met incidenten in het Vondelpark waarbij vrouwen zijn mishandeld terwijl ze op de fiets zaten. Deze zaken hebben echter niets met elkaar te maken, concludeert de politie nu.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.