Update

Man (19) aangehouden voor vluchten na dodelijke aanrijding Rembrandtplein

De politie heeft in Breda een 19-jarige Rotterdammer aangehouden voor een dodelijk ongeluk op het Rembrandtplein woensdagavond. Daarbij kwam een 73-jarige fietser om het leven. De verdachte, die op een deelscooter reed, ging er na het ongeluk vandoor.

Olaf HeyblomJesper Roele en Madelief van Dongen
De politie doet onderzoek naar een dodelijke aanrijding tussen een fietser en een scooter op het Rembrandtplein.  Beeld ANP
De politie doet onderzoek naar een dodelijke aanrijding tussen een fietser en een scooter op het Rembrandtplein.Beeld ANP

Het ongeluk vond plaats rond 23.20 uur. De verdachte reed met een scooter het slachtoffer op de fiets aan. Hulpdiensten probeerden hem na de aanrijding nog te reanimeren, maar die hulp mocht niet baten. Het ongeluk vond plaats op het fietspad dat de trambaan op het plein kruist. Op dat fietspad is het voor scooterrijders verboden om te rijden.

De verdachte verliet na het ongeluk de plaats van het ongeval en vluchtte te voet weg. De politie zegt hem na ‘adequaat politiewerk’ donderdagochtend in Breda gearresteerd te hebben. Het gaat om een 19-jarige man die in Rotterdam woont. ‘Er wordt nader onderzocht of hij ook de bestuurder van de scooter was ten tijde van het ongeval,’ aldus de politie. Hij wordt verdacht van het verlaten van de plaats van het ongeval.

“Ik hoorde een harde knal,” zegt een medewerker van een Aziatisch restaurant naast de plek van het ongeluk. “Toen ik ging kijken, zag ik het slachtoffer liggen. Er stonden heel veel mensen omheen, maar de politie stuurde iedereen weg.”

Een medewerker van Bruincafe ’t Centrum vertelt dat hij en zijn collega in eerste instantie niet doorhadden hoe ernstig het ongeval was. “We gingen gewoon verder hier. Uiteindelijk hoorde we dat het slachtoffer gereanimeerd moest worden en dat er werd gezocht naar een AED.” Een gast die op het terras zat, schoot te hulp met reanimeren. “Uiteindelijk zag ik dat er zo’n tent werd opgezet. Dan weet je genoeg.”

Donkergroene scooter van Felyx

De verdachte reed op een donkergroene scooter van Felyx. Het bedrijf ‘betreurt het zeer’ dat een van hun deelscooters betrokken was. Felyx zegt mee te werken met het onderzoek van de politie, al ‘weten we nog niet met zekerheid of de klant in ons systeem ook de berijder was,’ laat medeoprichter Maarten Poot weten in een schriftelijke reactie.

Poot: ‘We willen graag benadrukken dat veiligheid van onze klanten en alle weggebruikers voor ons van het grootste belang is. We hebben daarom een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat onze deelscooters zo veilig mogelijk zijn en dat onze gebruikers zich aan de verkeersregels houden.’

Dat gaat bijvoorbeeld om goed onderhoud en reguliere preventieve kwaliteitscontroles voor de voertuigen, aldus Poot. ‘Verder zijn onze scooters uiteraard begrensd op de maximale toegestane snelheid.’ Ook moeten Felyxgebruikers op vrijdag- en zaterdagavond een puzzel oplossen om te mogen rijden. Rijders die worden gepakt op rijden onder invloed worden beboet en permanent uitgesloten, en nieuwe gebruikers krijgen verplicht voorlichting over het juiste gebruik van de scooter.

“Vreselijk,” zegt een andere horecaondernemer aan het Rembrandtplein over het ongeluk. “Scooters rijden hier altijd als gekken, terwijl ze hier helemaal niet mogen komen.”

Waarom stoppen mensen niet na een aanrijding?

Het gebeurt regelmatig in Amsterdam: scootterrijders of automobilisten die na een ongeluk doorrijden. Waarom stoppen zij niet? ‘Grofweg zijn er twee redenen om door te rijden na een aanrijding: niet gepakt willen worden en in shock zijn.’ Lees hier verder.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden