Amsterdam Bewaar

MacBike: 'Explosieve fietsenmarkt kost ons omzet'

MacBike: 'Explosieve fietsenmarkt kost ons omzet'
© ANP

De wildgroei aan fietsverhuurbedrijven kan op termijn voor gedwongen ontslagen zorgen bij de oudste aanbieder van de stad: MacBike.

Dat zegt directeur Bas Oosterhout zaterdag in een interview met NU.nl. MacBike werd in 1988 opgericht en is met 2500 fietsen de grootste verhuurder van de stad. Nu doet echter 'iedereen' het, zegt Oosterhout. 'Het gaat om snackbars, coffeeshops, groentewinkels, hotels, noem maar op. Iedereen verhuurt fietsen.'

De gemeente kondigde onlangs aan in het openbaar geparkeerde deelfietsen te gaan verwijderen. Oosterhout ziet de exemplaren van coffeeshops en hotels het liefst ook verdwijnen. 'Wij hebben allemaal hele dure winkels in het centrum. De huren zijn gigantisch hoog en het wordt alleen maar erger.'

Regulering
Er werken momenteel vijftig mensen bij MacBike, waarvan veertig in vaste dienst. 'Het zit er wel in' dat er op termijn ontslagen zullen moeten vallen, zegt Oosterhout. 

Oosterhout zegt door de oververhitte markt voor huurfietsen 'minstens 10 procent' minder fietsen te verhuren. Daarom werkt hij met collega's zoals het Zwarte Fietsenplan en Rent a Bike samen in de hoop regulering voor elkaar te krijgen.

Om de gemeenteraad tot actie te bewegen wordt branchevereniging Bovag ingezet.

Lees ook: 'Bicycle-shaped objects' overspoelen de stad en Swapfiets komt naar Amsterdam: fiets voor 15 euro per maand