Amsterdam Bewaar

Maatregelen Prorail en NS na stroomstoring Amsterdam

Drukte op het station van Schiphol, na de grote stroomstoring in Amsterdam en omgeving in januari
Drukte op het station van Schiphol, na de grote stroomstoring in Amsterdam en omgeving in januari © ANP

Spoorbeheerder Prorail en NS hebben maatregelen genomen om weer sneller op te kunnen starten na een stroomstoring.

De aanleiding daarvoor is een grote stroomstoring op 17 januari in Amsterdam, waardoor het treinverkeer de hele dag problemen ondervond. Dat kon vooral gebeuren doordat het noodaggregaat bij het verkeersleidingscentrum niet werkte.

Want terwijl de stroomstoring rond 07.15 uur voor de spoorwegen weer opgelost was, duurde het tot 09.45 uur voordat ook de verkeersleiding weer aan het werk kon. 

Systemen
Het computersysteem lag namelijk overhoop omdat de noodstroom niet was opgestart. Daardoor vielen alle systemen uit en na het herstarten door een onderhoudsaannemer bleken de data flink verstoord. "Door de chaos in onze systemen konden we de treindienst niet opstarten. We wisten niet eens waar het materieel of het personeel was," zegt een woordvoerder van Prorail. 

Om 11.00 uur begon de verkeersleiding met het maken van een nieuw opstartplan, maar het duurde nog tot zeker 14.00 uur voordat dat van start kon gaan. Een uur later reed driekwart van de treinen weer volgens opstartplan, maar pas in de avond reed alles volgens planning. 

"Als het noodaggregaat juist had gewerkt, hadden we veel sneller weer kunnen gaan rijden," zegt de woordvoerder.

Check en verbeteringen
Daarom heeft het spoorbedrijf inmiddels alle voorzieningen aan een extra check onderworpen en worden waar nodig verbeteringen uitgevoerd. Bovendien moeten medewerkers van de verkeersleiding zelf de noodstroom in kunnen schakelen wanneer dat niet automatisch gebeurt. Daardoor is Prorail minder afhankelijk van de onderhoudsaannemer en kan er sneller worden gehandeld. 

Hoogspanningsnetbeheerder Tennet is nog bezig met een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de stroomstoring, waarbij ruim 360.000 huishoudens in Amsterdam, Zaandam en Landsmeer van 04.00 tot 09.00 uur 's ochtends in het donker zaten. Ook wordt de dood van twee vrouwen in verband gebracht met de storing.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.