Amsterdam Bewaar

Luidruchtige horeca riskeert voortaan sluiting

Als een horecagelegenheid zes keer in een jaar wordt betrapt op geluidsoverlast wordt de vergunning ingetrokken.
Als een horecagelegenheid zes keer in een jaar wordt betrapt op geluidsoverlast wordt de vergunning ingetrokken. © Amaury Miller

Horecagelegenheden die te vaak worden betrapt op te harde muziek of andere vormen van geluidsoverlast kunnen binnenkort hun exploitatievergunning kwijtraken.

Met de nieuwe regeling hoopt de gemeente meer controle te krijgen op geluidsoverlast. Nu kan bij geluidsoverlast alleen nog een boete worden uitgeschreven. Maar het blijkt dat geldboetes sommige notoire overlastplegers niet afschrikken.

We hopen dat de mogelijkheid veelplegers al voldoende afschrikt

Burgemeesterwoordvoerder

Het intrekken van de exploitatievergunning moet als uiterste middel gelden om veelplegers af te schrikken. Een café of club moet het volgens een woordvoerder van de burgemeester wel heel bont maken wil er echt tot permanente sluiting worden overgegaan.

"We hopen het middel nooit te hoeven gebruiken en dat de mogelijkheid veelplegers al voldoende afschrikt," aldus de woordvoerder.

Three strikes
De club of het café moet binnen één jaar zes keer worden betrapt met te harde muziek voordat er wordt overgegaan tot sluiting voor onbepaalde tijd. Bij de eerste overtreding krijgt de horecagelegenheid een waarschuwing. De drie daaropvolgende overtredingen worden beboet met geldbedragen van 2.500 tot 5.000 euro. 

Wordt er binnen een jaar weer een overtreding begaan, gaan de deuren voor een week dicht. Pas bij de overtreding daarop wordt de vergunning voor onbepaalde tijd ingetrokken.

Coulanter
Er wordt in de nieuwe regeling coulanter omgegaan met exploitanten die al jaren geen overlast veroorzaken, en een keer een slippertje maken. Als door een bepaalde horecagelegenheid in drie jaar tijd geen geluidsovertredingen zijn gepleegd, wordt bij een overtreding eerst door de vingers gekeken. Daarna pas volgt de officiële waarschuwing.

Hetzelfde 'three strikes, you're out'-principe geldt al bij overtredingen van de Drank- en Horecawet. Als een horecagelegenheid een aantal keer alcohol schenkt aan een minderjarige, kan er worden overgegaan tot sluiting.

De regeling gaat naar verwachting per 1 juli 2017 in. Tot 5 mei kan bezwaar worden gemaakt.