Luchtkwaliteit ietwat verbeterd in Amsterdam
De luchtkwaliteit is erop vooruitgegaan, maar nog altijd zat vorig jaar op 13 van de plekken waar Amsterdam dit meet te veel stikstofdioxide (NO2) in de lucht.
Op 13 meetpunten zat vorig jaar gemiddeld meer dan 40 microgram NO2 per kubieke meter in de lucht. Dat is de norm die wereldgezondheidsorganisatie WHO aanbeveelt als limiet. Dat schrijft Marieke van Doorninck in een brief aan de gemeenteraad als waarnemend wethouder van Verkeer. In totaal heeft Amsterdam op 140 locaties zogeheten Palmesbuisjes hangen die de gemiddelde concentratie NO2 in de lucht meten.
Vooral plekken met veel verkeer blijven te vies, zoals de Stadhouderskade, de Valkenburgerstraat en de Prins Hendrikkade. Het aantal overschrijdingen van de WHO-norm is de laatste jaren gedaald. In 2018 ging het nog om 22 plekken. Het jaar daarvoor waren het er zelfs 37.
Milieuzones
Op plekken met veel verkeer kwamen de NO2-concentraties vorig jaar gemiddeld 2,8 microgram per kubieke meter lager uit dan in 2018. Op de veel minder drukke ‘achtergrondlocaties’ was de afname kleiner: gemiddeld 1,2 microgram per kubieke meter.
Van Doorninck maakt daaruit op dat de maatregelen die de stad heeft getroffen om de luchtkwaliteit te verbeteren effect hebben. Maar dat is een voorzichtige, voorlopige indruk. Rond de zomer gaat de GGD dieper in op de cijfers en de vraag of de verbeteringen het gevolg zijn van, bijvoorbeeld, de milieuzones voor taxi’s, oude bestelwagens en oude bromfietsen die de laatste jaren zijn ingesteld.