Luchtkwaliteit ietwat verbeterd in Amsterdam

De luchtkwaliteit is erop vooruitgegaan, maar nog altijd zat vorig jaar op 13 van de plekken waar Amsterdam dit meet te veel stikstofdioxide (NO2) in de lucht.

Bart van Zoelen
De Prins Hendrikkade voor het station. Beeld ANP
De Prins Hendrikkade voor het station.Beeld ANP

Op 13 meetpunten zat vorig jaar gemiddeld meer dan 40 microgram NO2 per kubieke meter in de lucht. Dat is de norm die wereldgezondheidsorganisatie WHO aanbeveelt als limiet. Dat schrijft Marieke van Doorninck in een brief aan de gemeenteraad als waarnemend wethouder van Verkeer. In totaal heeft Amsterdam op 140 locaties zogeheten Palmesbuisjes hangen die de gemiddelde concentratie NO2 in de lucht meten.

Vooral plekken met veel verkeer blijven te vies, zoals de Stadhouderskade, de Valkenburgerstraat en de Prins Hendrikkade. Het aantal overschrijdingen van de WHO-norm is de laatste jaren gedaald. In 2018 ging het nog om 22 plekken. Het jaar daarvoor waren het er zelfs 37.

Milieuzones

Op plekken met veel verkeer kwamen de NO2-concentraties vorig jaar gemiddeld 2,8 microgram per kubieke meter lager uit dan in 2018. Op de veel minder drukke ‘achtergrondlocaties’ was de afname kleiner: gemiddeld 1,2 microgram per kubieke meter.

Van Doorninck maakt daaruit op dat de maatregelen die de stad heeft getroffen om de luchtkwaliteit te verbeteren effect hebben. Maar dat is een voorzichtige, voorlopige indruk. Rond de zomer gaat de GGD dieper in op de cijfers en de vraag of de verbeteringen het gevolg zijn van, bijvoorbeeld, de milieuzones voor taxi’s, oude bestelwagens en oude bromfietsen die de laatste jaren zijn ingesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden