Amsterdam Bewaar

Lotta is de eerste Junior Fietsburgemeester ter wereld

Lotta Crok met haar winnende ontwerp.
Lotta Crok met haar winnende ontwerp. © Anke Teunissen

27 kinderen hebben zondag gestreden om de eerste Fietsburgemeester van Amsterdam te worden. De 8-jarige Lotta Crok heeft met haar idee gewonnen en draagt het komende jaar de titel Junior Fietsburgemeester.

Van de tachtig inzendingen uit de regio Amsterdam mochten 27 kinderen zondag tijdens het innovatiefestival WeMakeThe.City hun ideeën aan de jury presenteren. Er werd beoordeeld op creativiteit, presentatie en in hoeverre het idee realistisch uitvoerbaar was. 

Lotta wil strijden voor een onder meer een ov-fiets voor kinderen. Zo hoopt ze dat kinderen ook een ov-fiets kunnen huren zodat ze er vaker opuit kunnen gaan met de hele familie.

Spannende strijd
Het idee voor een Junior Fietsburgemeester komt van Katelijne Boerma, sinds november 2017 Fietsburgemeester van Amsterdam. "Het was een super spannende strijd. Ik heb zoveel goeie plannen gehoord, de komende tijd gaan we er een hele hoop verwezenlijken. En met Lotta en de andere kinderen, die in onze raad zitten, ga ik veel leuke dingen doen. En uiteraard willen we snel bij de nieuwe wethouder langs, en bij NS om Lotta's plan te verwezenlijken."