Loodsen aan de beurt bij restauratie monumentale molen De Otter

Deze week start een bijzondere restauratieklus aan de Kostverlorenkade. De monumentale houten droogloodsen van houtzaagmolen De Otter, uit 1631, worden gedemonteerd en opgeknapt.

Het Parool
De molen en het omliggende terrein zijn de laatste jaren niet goed onderhouden. Beeld Willem de Kam
De molen en het omliggende terrein zijn de laatste jaren niet goed onderhouden.Beeld Willem de Kam

Vorig jaar werd de molen zelf, de oudste paltrokmolen van zijn soort ter wereld, gerestaureerd. Deze zomer zijn zowel de kade zelf als de droogloodsen aan de beurt.

De demontage van de loodsen gebeurt onder supervisie van Monumentenzorg. Als de droogloodsen eenmaal veilig zijn opgeslagen, begint het onderhoud aan de kade, binnen het programma Bruggen en Kademuren van de gemeente. Nadat de kade hersteld is, worden de droogloodsen gerestaureerd en teruggeplaatst. De hele operatie moet eind 2021 zijn afgerond.

Paltrokmolens

In Nederland zijn er maar vijf paltrokmolens over: naast die in Amsterdam staat er molens in Haarlem, Zaandam, Zaanse Schans en in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De Otter is de oudste, de rest werd in de achttiende eeuw gebouwd.

Een groot deel van het hout dat door De Otter in planken is gezaagd, werd vroeger gebruikt voor de scheepsbouw en de bouw van huizen in de stad.

De droogloodsen die rondom de molen liggen. Beeld Willem de Kam
De droogloodsen die rondom de molen liggen.Beeld Willem de Kam

In ere herstellen

De restauratie van de molen is bedoeld om hem volledig in ere te herstellen. Er is de afgelopen jaren weinig onderhoud aan De Otter gepleegd. De nieuwe eigenaar, sinds april 2019 is dat houthandel GT van der Bijl, wil hem weer permanent laten draaien en openbaar toegankelijk maken.

‘Door de molen te herstellen en het terrein te verduurzamen maken we er een toekomstbestendige plek van,’ licht directeur Guido Mensink toe in een persbericht. ‘De geschiedenis van onze prachtige stad, de ambachten, al die verhalen over het terrein en de molen moeten we blijven vertellen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden