Nieuws

Loodprobleem sneller opgelost in tuindorpen Noord

Woningcorporatie Ymere denkt ruim een half jaar eerder klaar te zijn met het vervangen van de loden leidingen in de tuindorpen van Amsterdam-Noord. Met een nieuwe drinkwaterleiding onder de vloer door gaat het veel sneller dan gedacht.

Bart van Zoelen
Een nieuwe drinkwaterleiding onder de vloer.  Beeld Ymere
Een nieuwe drinkwaterleiding onder de vloer.Beeld Ymere

Tot voor kort vreesde Ymere dat pas eind volgend jaar alle loden drinkwaterleidingen zouden zijn vervangen. Nu verwacht de woningcorporatie eind mei klaar te zijn.

De tuindorpen van Noord werden in het najaar van 2019 het brandpunt van de ‘kraanwatercrisis’ die ontstond toen de Gezondheidsraad waarschuwde voor gezondheidsschade door looddeeltjes in het drinkwater. Hier bleken maar liefst 2730 huurwoningen van Ymere nog oude drinkwaterleidingen van lood te hebben.

De pittoreske huisjes delen van oudsher hun wateraansluiting via een loden leiding die onder het woonblok van woning naar woning kronkelt – goed verstopt, waardoor het lood nooit is weggehaald. En ronduit vervelend voor de huurders en hun vloerbedekking of laminaat, vreesde Ymere. “We dachten: die vloeren moeten er allemaal uit,” zegt regiomanager Chris Pettersson.

Flessen water en tappunten

Vandaar dat Ymere ook dacht tot eind volgend jaar nodig te hebben, zodat huurders al die tijd aangewezen zouden blijven op flessen uit de supermarkt of watertappunten in de buurt. Maar sinds de bouw negentig jaar geleden is het zand onder de vloer zover verzakt dat daar genoeg ruimte is. Vanuit een kuil onder het tuinpad kunnen de nieuwe leidingen simpelweg onder de vloer door worden geschoven.

Nu zijn alleen twee gaten door de vloer nodig in de trapkast, de meterkast, of waar de watermeter dan ook komt. Die komt in een compacte box van kunststof. Dat is een eigen ontwerp van Ymere, waar Waternet oorspronkelijk aandrong op het inbouwen van een soort kuip van één vierkante meter. “Dat past hier nooit, dachten wij,” zegt Jimmy Meivis, de bedenker van de box.

Akkoord

Nog een meevaller: veel huurders gaan snel akkoord met de werkzaamheden. Ook omdat hun vloer kan blijven liggen, denkt Meivis. “We rekenden op veel meer tegenwerking.” Dat het werk na twee of drie dagen klaar is, praat zich snel rond in de buurt. “Het is toch een oude volksbuurt. Nu zeggen ze: ja, graag!”

Het aantal loden leidingen buiten Amsterdam-Noord bleek overzichtelijk. Buiten Noord werd gerekend op 1500 Ymerewoningen met lood, maar het zijn er 500. De woningcorporatie kon daardoor meer mensen inzetten in Noord. Inmiddels is Ymere bijna op de helft. Ruim duizend woningen hebben nieuwe waterleidingen gekregen, 4700 meter in totaal. Van kunststof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden