Nieuws

Loden leidingen? Deze bewoners betalen 60 procent minder huur

Twee huisgenoten in de Rivierenbuurt hoeven nog maar 40 procent van hun huur te betalen, omdat hun leidingwater te veel lood bevat. Dat heeft de rechter vorige week bepaald.

Anna Herter
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De huisbaas van de twee vrouwen had het in januari 2020 al kunnen weten: toen meldde de Bewonersvereniging dat er mogelijk lood in het leidingwater van het appartement zat. Vier maanden later bleek uit een meting, aangevraagd door de huurders, dat het loodgehalte in het water inderdaad de huidige norm overschrijdt.

De huisgenoten schreven brieven naar hun huurbaas met het verzoek iets aan het probleem te doen. Reacties kwamen sloom, actie bleef uit. Toen een tweede meting in december bevestigde dat het water teveel lood bevatte en de huisbaas daar opnieuw niets aan deed, besloten de vrouwen naar de rechter te stappen.

Die gaf hen gelijk. Want dat na de meting in mei nader onderzoek nodig was, zoals de huurbaas betoogde in de rechtszaal, daar bleek geen overtuigende reden voor. Ook andere argumenten, zoals dat de huurbaas weinig had kunnen doen zonder toestemming van een vereniging van mede-eigenaren, mochten niet baten. Dus krijgen de vrouwen een flinke huurkorting, die blijft gelden totdat de leidingen zijn vervangen.

Gevaar

De afgelopen jaren kregen de gevaren van looddeeltjes in drinkwater aandacht, nadat in meerdere Amsterdamse buurten loden leidingen werden ontdekt. Inmiddels hebben waterbedrijven nagenoeg al deze leidingen vervangen. Hun verantwoordelijk reikt echter niet verder dan tot de watermeter, vanaf daar horen huiseigenaren de leidingen onder handen te nemen.

De twee vrouwen zijn niet de eersten die dat niet zien gebeuren. Sinds 2019 eisten tientallen Amsterdammers huurverlaging vanwege de staat van hun water. Sommigen bij de Huurcommissie, anderen zagen zich genoodzaakt het geschil in de rechtbank uit te vechten. Gelukkig zijn er ook verhuurders die de huurkorting zelf aanbieden en ondertussen de leidingen vervangen, zoals woningcorporatie Ymere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden