live

Alles over de Provinciale Statenverkiezingen 2019

In dit liveblog volg je alles over de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Geen Forum in coalitie NH

  De kans is zeer klein dat verkiezingswinnaar Forum voor Democratie onderdeel zal uitmaken van het nieuwe provinciebestuur. Dat concludeert informateur Hans Smits.

 2. Nanninga namens FvD naar Haarlem

  Annabel Nanninga neemt namens Forum voor Democratie plaats in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Dat heeft de voorzitter van de Amsterdamse fractie van de partij dinsdag op Twitter geschreven.

  Nanninga zit sinds maart vorig jaar in de gemeenteraad van Amsterdam, en gaat die functie combineren met het Statenlidmaatschap. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week woensdag kreeg ze in zowel de provincie Utrecht als Noord-Holland voldoende stemmen voor een voorkeurszetel.

  Als de leden van de nieuwe Provinciale Staten na hun installatie Nanninga ook nog kiezen als lid van de Eerste Kamer, en dat is aannemelijk, belooft ze ook van die zetel gebruik te zullen maken. Nanninga stond op plaats twee van de lijst van haar partij voor de Eerste Kamer, achter mede-oprichter Henk Otten.

 3. Oud-directeur Schiphol leidt formatie NH

  Hans Smits, oud-directeur van Schiphol gaat het formatieproces van Noord-Holland leiden.

  Dat zegt lijsttrekker Johan Dessing vam Forum voor Democratie vanmiddag tijdens een openbaar overleg met de nieuwe fractievoorzitters.

  Smits was voormalig topbestuurder bij onder meer Schiphol, Rabobank en KLM.

 4. Hiddema ziet af van Statenzetels

  Tweede Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie wordt geen lid van de Provinciale Staten. Hij werd vorige week zowel in Friesland als in Limburg met voorkeursstemmen gekozen, maar hij heeft besloten om af te zien van beide zetels.

  Hiddema, geboren in Friesland en woonachtig in Maastricht, was lijstduwer voor de partij in beide provincies. "Ik stond voor een dilemma van hier tot gunter, het was een heksentoer om een keuze te maken. Ik ben aan beide provincies verslingerd. Mijn Friese genen zijn springlevend, maar anderzijds heb ik mijn kloppende menselijke hart en mijn vrolijke inborst te danken aan de beeldschone stad Maastricht," liet de advocaat en politicus weten.

  Van kiezersbedrog is volgens hem geen sprake: "Ik heb tijdens de campagne veel kiezers gesproken. Ik heb ze toen verteld wat het lijstduwerschap voor mij inhield en dat de kans klein was dat ik een zetel zou innemen."

  In Drenthe werd Forum-lijstduwer Henk Otten met voorkeursstemmen verkozen. Bij de Eerste Kamerverkiezingen is de Drent de landelijke lijsttrekker voor de partij.

 5. Baudet en Kuzu gekozen in Zuid-Holland

  In de provincie Zuid-Holland zijn Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Tunahan Kuzu (Denk) met voorkeursstemmen gekozen in de Provinciale Staten. Het is nog niet bekend of de beide fractievoorzitters uit de Tweede Kamer hun provinciale zetels innemen.

  Baudet zou ervoor moeten verhuizen naar Zuid-Holland, omdat hij nu in Amsterdam woont. Kuzu komt uit Rotterdam.

  Baudet stond twintigste en laatste op de FVD-lijst. Hij kreeg 77.035 stemmen. Zijn partij werd vanuit het niets de grootste in Zuid-Holland, met elf zetels.

  Kuzu was de vijftigste en laatste kandidaat voor Denk, dat één zetel won in Zuid-Holland. Kuzu ontving 9789 stemmen, meer dan zijn provinciale lijsttrekker.

 6. Faber blijft nummer 1 PVV in senaat

  Marjolein Faber wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamerverkiezingen eind mei. Ze is als sinds 2014 de voorzitter van de PVV-fractie in de senaat.

  Marcel de Graaff blijft de nummer 1 bij de PVV in het Europees Parlement. Hij wordt de lijsttrekker bij de Europese verkiezingen in mei, zoals hij vijf jaar geleden ook al was.

  De PVV heeft negen zetels in de senaat, maar lijkt er vier te gaan verliezen, afgaande op het voorlopige resultaat bij de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen woensdag. De Provinciale Staten bepalen de samenstelling van de Eerste Kamer.

  In het Europees Parlement heeft de PVV vier afgevaardigden. "Ik ben vereerd dat ik opnieuw de kar mag trekken," aldus De Graaff. Olaf Stuger, Auke Zijlstra en André Elissen, die al Europarlementariër zijn, staan op de plaatsen 2 tot en met 4. Geert Wilders staat bij de Europese verkiezingen als lijstduwer op nummer 10.

 7. Zo stemde Amsterdam

  De gemeente heeft in kaart gebracht hoe er tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week gestemd is in Amsterdam. Welke partij werd de grootste bij jou in de buurt? De verschillen tussen Amsterdam en de rest van Nederland blijken alleen maar gegroeid.

 8. Is Pim 2.0 opgestaan?

  De persoonlijke stijl van Baudet en Fortuyn kent veel overeenkomsten. En net als bij Fortuyn is een van Baudets speerpunten de invoering van een referendum. En natuurlijk migratie. Is de nieuwe Fortuyn opgestaan?

 9. Forum voor Democratie grootste in NH

  Forum voor Democratie is de grootste partij in Noord-Holland. De partij van Thierry Baudet heeft in de provincie met 1300 stemmen verschil gewonnen van GroenLinks.

  Wat betreft het aantal zetels is er geen verschil. Forum voor Democratie én GroenLinks krijgen allebei 9 zetels in Noord-Holland. Net als VVD, de nummer 3 in Noord-Holland.

  Nieuwkomer Forum voor Democratie haalde in Noord-Holland 178.739 stemmen (15,3 procent) binnen, waarmee de partij een nipte zege behaalde op GroenLinks. De partij die in Amsterdam veruit de grootste werd, bleef steken op 177.416 (15,1 procent) stemmen. De VVD volgt met 169.036 stemmen (14,4 procent).

  De grootste verliezers in Noord-Holland zijn D66, PVV en de SP, die stuk voor stuk drie zetels moesten inleveren. Ondanks de tegenslag is D66 de op drie na grootste partij van de provincie met 6 zetels. PVV en de SP moeten met 3 zetels genoegen nemen.

  Forum voor Democratie is met de overwinning in Noord-Holland de grote winnaar in de randstedelijke provincies. Ook in de provincie Zuid-Holland en Flevoland kreeg de partij, die dit keer voor het eerst meedeed in de Statenverkiezingen, de meeste stemmen.

  Lees ook: Forum verovert wel randgemeenten Amsterdam

 10. Is FvD er klaar voor?

  De enorme winst van Forum voor Democratie in Noord-Holland is ook voor de partij zelf een verrassing. 'Ik ga geen uitspraken doen of wij verantwoordelijkheid nemen.' Lees verder:

  - Is Forum voor Democratie klaar voor het bestuur?
  - Coalitie heeft onvrede over klimaatbeleid onderschat
  - Forum rukt op met leger onbekenden