Liquidatiedoelwit: ‘Ik voelde me als loslopend wild’

Tijdens de tweede dag van het liquidatieproces dat draait om een reeks afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld ging het over voorbereidingshandelingen van de moord op een neef van de eerder geliquideerde Alexander Gillis. ‘Ik vertrouw helemaal niemand meer.’

Wouter Laumans
Alexander Gillis werd op 20 februari 2014 in Zaandam geliquideerd. Beeld anp
Alexander Gillis werd op 20 februari 2014 in Zaandam geliquideerd.Beeld anp

“Hoeveel krijg je voor die neger?” wil de gebruiker van PGP-telefoon in juli 2014 weten. “Neger staat toch op de dodenlijst?” De man aan de andere kant van de lijn lijkt weinig op te hebben met hoeveel geld er op iemands hoofd staat. “Ze willen me dood, idioot. Ik krijg niks.”

De berichten gaan, volgens het Openbaar Ministerie, over de voorgenomen moord op Wensley Gillis, diens neef Alexander werd op 20 februari 2014 al geliquideerd in Zaandam. Het is de tweede zaak in een reeks van in totaal drie moorden en twee voorbereidingen daartoe die de komende tijd behandeld worden door de rechtbank Noord Holland.

Gisteren stonden Iliass K., en Gökhan C. voor de rechter vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de moord op Alexander Gillis. Vandaag voegde de 26-jarige Hamza el H. zich bij hen in de verdachtenbank. Hij is een familielid van Iliass K. Het OM verdenkt hem ervan als spotter gefungeerd te hebben. Hij zou het GPS-baken dat onder de auto van Wensley geplakt zat, hebben gevolgd met een ‘lappie’ (laptop).

Ondertussen hield hij, volgens justitie, Iliass K. op de hoogte van diens bewegingen (‘Hij staat stil neef. Hij staat bij café.’). In de tijd dat Wensley gevolgd werd was het Ramadan. In onderschepte berichten zou Hamza el H. geschreven hebben: ‘Ik ga even snel douchen en bidden’. Daarna zou hij zich weer hebben toegelegd op het volgen van zijn doelwit.

Bidden of spotten

Deze en ook andere berichten ontlokten bij de rechter de opmerking dat hij het bidden en het spotten van een liquidatiedoelwit toch moeilijk met elkaar te rijmen vond.

De rechter ging in op de achtergrond van de liquidatieplannen. Die ligt in een onderwereldoorlog tussen de groep van wijlen Gwenette Martha en diens rivaal Houssine Ait S. die vanaf eind 2012 in Amsterdam woedde. Een lange lijst moordonderzoeken passeerde de revue.

Hamza el H. en Iliass K. beriepen zich tijdens de zitting op hun zwijgrecht. Gökhan C. ontkende dat hij ook maar iets met de liquidatieplannen op Wensley Gillis van doen heeft gehad.

Loslopend wild

De advocaat van het vermeende slachtoffer las namens haar cliënt een verklaring voor. Ze vertelde dat hij zeker vier keer gewaarschuwd was dat hij op een dodenlijst stond. “Alles is veranderd. Ik voelde me als loslopend wild. Ik vertrouw helemaal niemand meer.”

Hij stelde niet te weten waarom hij vermoord moest worden. “Ik had nergens wat mee te maken.” Hij verzocht de rechter om Iliass K. te veroordelen tot levenslang.

De zaak gaat vrijdag verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden