PlusExclusief

Liquidatiedoelwit Chris Kraijpoel: al jaren op de rand van boven- en onderwereld

Club Mazzo aan de Rozengracht. Het lukte hem niet het oude dance-icoon nieuw leven in te blazen.  Beeld Marco van Hal
Club Mazzo aan de Rozengracht. Het lukte hem niet het oude dance-icoon nieuw leven in te blazen.Beeld Marco van Hal

Chris Kraijpoel (52), die medio maart het doelwit was van een verijdelde liquidatie, begeeft zich al decennia op de rand van de bovenwereld en de (Amsterdamse) onderwereld.

Wouter Laumans en Paul Vugts

Een goede kennis werd geliquideerd – waar Kraijpoel notabene nog even van werd beschuldigd –, zaken gingen niet door omdat de overheid hem als malafide beschouwt en zeker twee criminelen met wie hij banden onderhoudt waren doelwit van moordplannen, evenals hijzelf nu.

Bij het grote publiek is Soestenaar Kraijpoel vooral bekend als koper van de voormalige seksclub Yab Yum. Zijn pogingen het roemruchte bordeel te heropenen mislukten omdat hij van de gemeente geen vergunningen kreeg vanwege zijn reputatie als louche zakenman.

Hij had eerder, vanaf 1998, ook een tijdje warme interesse voor de meer reguliere Amsterdamse uitgaanswereld. Zo kocht hij de failliete boedel van club Mazzo aan de Rozengracht. Het lukte hem niet het oude dance-icoon nieuw leven in te blazen. Vervolgens richtte hij zich volledig op het financieel adviseren van ondernemers en het investeren in onroerend goed en velerlei bedrijvigheid. Hij haalde daarbij zijn neus niet op voor contact met ondernemers die in de bovenwereld als schimmig te boek stonden.

Georganiseerde misdaad

Kraijpoel figureert al zeker twee decennia in onderzoeken naar georganiseerde misdaad, voornamelijk in de marge.

In een recente strafzaak tegen twee mannen die er door het Openbaar Ministerie van werden beschuldigd de liquidatie van de bekende drugshandelaar Ahmet G. te hebben voorbereid, kwam hij ook weer zijdelings voor. Op een geheugenkaartje dat bij de verdachten was gevonden, stond een foto waarop te zien was hoe Kraijpoel en G. op 24 januari 2019 een ontmoeting hadden in Laren.

In afgeluisterde gesprekken beklaagden de twee zich later, volgens justitie, dat ze hun doelwit daar het best te grazen hadden kunnen nemen: ‘Dat was bij Laren. (..) Toen hij weg kwam was in het donker. Dat was makkelijk. Papapapapa wegwezen’.

In een interview dat Kraijpoel in 2011 gaf aan de Volkskrant, vertelde hij dat hij de Amsterdamse crimineel Itzhak M. ooit in dienst had genomen in het kader van diens re-integratie na een gevangenisstraf. Saillant: M. was volgens justitie óók een doelwit van de voornoemde mannen die van het moordplan voor Ahmet G. zijn beschuldigd. Itzhak M. zelf is veroordeeld tot 6,5 jaar cel voor het afpersen van Amsterdamse zakenlieden.

Het interview in de Volkskrant gaf Kraijpoel naar aanleiding van de vrijspraak van enige betrokkenheid bij de moord op ‘Dikke’ Peter Petersen. De Amsterdamse vastgoedhandelaar werd in 2009, na een afspraak met Kraijpoel, op de parkeerplaats voor Hotel Jan Tabak in Bussum geliquideerd.

Witwaszaak

Een jaar later werd Kraijpoel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Hij werd na drie dagen weer vrijgelaten. De aanverwante witwaszaak, waarin Kraijpoel ook verdachte was, sleepte zich aanmerkelijk langer voort. De opsporingsdiensten pakten die zaak groots aan. Kraijpoel werd op 15 juni 2010 van zijn bed gelicht, en tweehonderd rechercheurs doorzochten zestien huizen, drie bedrijven en twee bankkluizen in Amsterdam en het Gooi.

Uiteindelijk legde de rechtbank Kraijpoel begin 2016 vier jaar cel op voor met name witwassen en fraude. Hij ging in hoger beroep, maar die appèlzaak sleept na al die jaren nog steeds voort. In 2019 kreeg hij acht maanden cel voor het vervalsen van bankbrieven. Ook in die zaak wacht hij nog op de behandeling van zijn hoger beroep.

Waarom personen het nu op Kraijpoel voorzien hebben, is niet bekend.

Advocaat Marnix van der Werf van Kraijpoel zegt geen commentaar te willen geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden