Nieuws

Lintjesregen: deze 49 Amsterdammers zijn onderscheiden

Traditiegetrouw regende het dinsdag weer lintjes in Amsterdam. 49 mensen in Amsterdam ontvingen een onderscheiding, onder wie componist Stephen Emmer. En oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet werd bevorderd van Ridder tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Marijne Beijen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De lintjes worden toegekend aan burgers die een bijzondere bijdrage aan de samenleving hebben geleverd. Met de onderscheiding worden zij bevorderd tot lid, ridder of officier in de Orde van Oranje-Nassau.

In Amsterdam was het dinsdag de beurt aan 49 mensen om de penning opgespeld te krijgen. Deze keer ‘in het echt’; door de coronamaatregelen moest de burgemeester het in 2020 nog houden bij felicitatiebelletjes.

Nora El Ghoulbzouri-Aamour (links) & Darifa Benhadhoum. Beeld Mats van Soolingen
Nora El Ghoulbzouri-Aamour (links) & Darifa Benhadhoum.Beeld Mats van Soolingen

Het duo Nora El Ghoulbzouri-Aamour en Darifa Benhadhoum-El Morabet, Ridders in de Orde van Oranje-Nassau

De twee, onderscheiden als duo, zijn de oprichters en drijvende kracht van stichting Samen Sterk Vrouwen West: een organisatie die kwetsbare vrouwen een veilige omgeving biedt om hen te emanciperen, te ontwikkelen en meer zelfvertrouwen te geven.

Darifa Benhadhoum-El Morabet en Nora El-Ghoulbzouri-Aamour werden in 2014 allebei genomineerd voor de verkiezing Amsterdammer van het Jaar. Nu krijgen ze een onderscheiding voor ‘jarenlange onbaatzuchtige inzet voor de Amsterdamse gemeenschap’.

Jan Erik Dubbelman, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Jan Erik Dubbelman krijgt de onderscheiding vanwege zijn ‘bovengemiddeld betekenisvolle inzet’ als manager van het internationale programma van de Anne Frank Stichting. Mede door Dubbelman zijn er op meerdere locaties Holocaustcentra opgericht, en zijn scholen lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog en over Anne Frank gaan gebruiken.

De commissie noemt Dubbelman ‘visionair’ en ‘verbindend’ en prijst hem voor het verspreiden van waardevolle lessen tegen racisme en extremisme, ‘die dienen als handvat om ook recenter oorlogsverleden van andere landen te verwerken en bespreekbaar te maken’.

Gerdi Verbeet. Beeld ANP /  ANP
Gerdi Verbeet.Beeld ANP / ANP

Gerdi Verbeet (71), bevorderd van Ridder tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Voor voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet is het niet de eerste lintjesdag: zij wordt bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, nadat ze in 2012 bij haar vertrek uit de Kamer al werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Besturen zit haar in het bloed: ze was betrokken bij onder andere het Anne Frank Huis, Artis, Academie Gouden Ganzenveer en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De bevordering van Ridder tot Officier heeft Verbeet dan ook te danken aan haar grote sociale en maatschappelijke hart. De geboren Amsterdamse zal de stad nooit achterlaten, vertelde ze in 2018 in Het Parool. En ze blijft immer een politica vol idealen: “Wij Amsterdammers moeten weer meer elkaars samaritaan zijn.”

Jamal Ryane, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De rode draad door het vrijwilligerswerk van Jamal Ryane is het verbeteren van de sociaal-maatschappelijke positie van de Marokkaans-Nederlandse bevolking en de kloof tussen de Marokkaanse en de westerse cultuur te dichten. Hij was in de jaren negentig actief in het Leefkringhuis in Amsterdam-Noord en in hetzelfde stadsdeel van 1994 tot 1998 stadsdeelraadslid voor GroenLinks. Tegenwoordig inspireert hij op zijn YouTube-kanaal duizenden kijkers met persoonlijke boodschappen en spoort hij ze aan om vooral ‘het goede te blijven doen’.

Tijdens de coronacrisis moedigde hij met zijn filmpjes zowel Marokkaanse jongeren als ouderen aan om vooral rationeel te blijven denken, te luisteren naar wetenschappers en niet te geloven in complottheorieën.

Stephen Emmer Beeld Harmen De Jong
Stephen EmmerBeeld Harmen De Jong

Stephen Emmer (64), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Wie kent ’m niet, de leader van het NOS Journaal? Nederlands eerste mediacomponist Stephen Emmer (1958) maakte de klassieker, en nog honderden andere herkenbare klanken op televisie. In 2020 ontving hij al een Buma Oeuvre Award. “Componisten van televisiemuziek zijn per definitie mensen van de achtergrond. En dat is prima,” zei hij destijds tegen Het Parool.

Hedwig Fijen, Officier in de Orde van Oranje-Nassau

“Talentontwikkeling is de sleutel voor een gezond kunstklimaat,” zei Hedwig Fijen in 2016 al tegen Het Parool. Ze is de oprichter en directeur van de kunstbiënnale Manifesta, die iedere twee jaar in een andere Europese stad neerstrijkt. Onder haar leiding is Manifesta de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een van de meest innovatieve en spraakmakende kunsttentoonstellingen in Europa. Juist omdat Fijen zich zo inzet om jonge mensen een kans te geven binnen de kunstwereld, mag ze zich vanaf nu Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Bart Slokker, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De Weesper Bart Slokker zet zich al ruim vijftig jaar in als actief vrijwilliger in het verenigingsleven in Weesp. Hij begon als zesjarig voetballertje bij voetbalclub W.F.C. Rapiditas, dat decennia later mede door Slokkers ‘voortrekkersrol’ in 2003 fuseerde tot FC Weesp. Slokker is nog altijd wekelijks te vinden op de club en wordt gezien als de drijvende kracht achter het onderhouden van de materialen op de sportaccommodatie – reden waarom hij nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau is.

Alle lintjes in Amsterdam op een rij:

Mw. Marja Alfarez-van Haperen
Dhr. Wiekram Baldewpersad Tewarie
Mw. Elly Blok
Dhr. Dik de Boef
Dhr. Rudi Cortissos
Dhr. Eelco Dijk
Dhr. Jan Erik Dubbelman
Mw. Darifa Benhadhoum-El Morabet
Mw. Nora El Ghoulbzouri-Aamour
Dhr. Stephen Emmer
Mw. Wilma Eusman
Mw. Hedwig Fijen
Dhr. Hans Gerson
Dhr. Bert Hilhorst
Dhr. Kees Hogenbirk
Mw. Hooi­j­er-van Lin­den­berg
Mw. Shoshana Huisman-Hassine
Dhr. Wil van Hulzen
Mw. Aty Jansen
Mw. Nel Jessurun
Dhr. Jan Jaap Kassies
Mw. Sigrid van der Linden
Dhr. Bert Meester
Dhr. Hans Mooren
Mw. Ineke Mortier-van der Ouderaa
Mw. Agnes Oomen-Baaij
Mw. Saskia Pahud de Mortanges-Kroes
Mw. Hanneke Perre
Mw. Marion Rikken
Dhr. Bart-Jan Roelofsz
Dhr. Hans Roerdinkholder
Mw. Elvera Roerdinkholder
Dhr. Jozef Rondeel
Mw. Sjieka van Rooijen
Mw. Gleone Rozendaal
Dhr. Jamal Ryane
Dhr. Daniel Sajet
Dhr. Leo Schenk
Dhr. Bart Slokker
Dhr. Koeno Sluyterman van Loo
Dhr. Jacques de Smidt
Mw. Vera Steenhart
Mw. Gerdi Verbeet
Mw. Ineke Verlinden
Mw. Joke Voorn
Mw. Bodine de Walle-Römer
Mw. Maria van Wel
Dhr. Gerrit van Wijk
Dhr. Chris de Wild Propitius

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden