Amsterdam Bewaar

Liever bijbetalen voor groen Amstelland, dan meer festivals

Het bestuur wilde de festivals laten groeien en er nog minimaal twee festivals aan toevoegen
Het bestuur wilde de festivals laten groeien en er nog minimaal twee festivals aan toevoegen © Dingena Mol

Het groengebied Amstelland moet de jaarlijkse tekorten van acht ton op de begroting in de eerste plaats aanzuiveren door een verhoging van de bijdragen van de vier aangesloten gemeenten (Amsterdam, Diemen, Amstelveen en Ouder-Amstel) en de provincie Noord-Holland.

Dat heeft het algemeen bestuur van Amstelland besloten. De ­mogelijkheid wordt opengehouden om ook extra inkomsten te genereren uit meer evenementen in de recreatiegebieden rond de Gaasperplas en de Oudekerkerplas, maar daar zal de gemeenteraad van Amsterdam waarschijnlijk een stokje voor steken.

Een meerderheid van de raad van Amsterdam schaarde zich eerder deze week achter een motie van GroenLinks om de financiële zorgen van het groengebied niet op te lossen met het organiseren van meer evenementen.

Verhoging van de bijdragen
Het groengebied biedt plek aan festivals als Buiten Westen en Reggae
Lake. Het bestuur wilde die festivals laten groeien en er nog minimaal twee festivals aan toevoegen.

Ofwel de gemeenten moeten meer bijleggen, of er moet bezuinigd worden op het beheer

Gemeenteraadslid Jasper Groen

Gemeenteraadslid Jasper Groen van GroenLinks zei eerder deze week al dat een slecht plan te vinden. "Ik denk niet dat je parken moet onderhouden door er evenementen te organiseren. Ofwel de gemeenten moeten meer bijleggen, of er moet bezuinigd worden op het beheer. Dat gat van vier ton kan ook op andere manieren worden gedekt."

De raad ziet liever een verhoging van de bijdragen van de aangesloten gemeenten.

Het groengebied komt jaarlijks acht ton tekort. Het dagelijks bestuur stelt voor de helft ervan voor rekening van de gemeenten te laten komen, maar Amsterdam en Diemen zien dat percentage liever nog wat groeien. De besturen van Amstelveen en Ouder-Amstel willen zich daar nog op beraden.