Amsterdam Bewaar

Lichtkunstwerk van vijf meter hoog in Westerpark

The sphere II
The sphere II © Clifton Mahangoe

Het Westerpark krijgt er een nieuw tijdelijk kunstwerk bij. 'The sphere II' is een lichtkunstwerk van de Surinaamse Clifton Mahangoe en is vanaf 20 december te zien in het park.

The Sphere II is een geprojecteerde bol met een diameter van vijf meter. Het kunstwerk ontstaat doordat een projector vanaf 50 meter afstand licht in verschillende vormen in de lucht projecteert.

Mahangoe is conceptueel lichtkunstenaar en ziet 'Amsterdam als zijn canvas'. Hij laat zich veel inspireren door de natuur, en werkt graag met video en ruimtelijke beleving.

'Ik kom zelf graag in het Westerpark en wilde  het park graag een cadeau geven. Een bol is van ver een stip, als je dichterbij komt is het een cirkel. De aarde is ook een cirkel, maar als je verder uit zou zoomen dan lijken ook de sterren stipjes en dus weer cirkels. Alles is tot dit principe terug te voeren. Wij zijn allemaal onderdeel van het geheel'. 

Rustige uitwerking
Het kunstwerk is een projectie van 35.000 stills die elkaar in secondes afwisselen. Alle beelden bij elkaar vormen samen weer een geheel. 'Ik werk graag met cirkels want die zijn oneindig,' zegt Mahangoe. Hij wil met de lichtbol mensen aanzetten 'in het nu te leven.' 

De lichtbol staat op het Stenenpleintje tegenover de Espressofabriek. Voor de kunstenaar zelf heeft de imposante bol een verstillende werking. 'Als ik er naar kijk word ik rustig'.