Lichtkunstwerk eerste stap om station Lelylaan op te knappen: ‘Net een flipperkast’

Station Lelylaan in Nieuw-West wordt volledig vernieuwd. Woensdagavond werd de eerste stap gezet met een nieuw lichtkunstwerk: Tilt, ontworpen door kunstenaar en lichtarchitect Har Hollands. ‘Ik wil bezoekers aansporen om te spelen in plaats van dingen kapot te maken.’

Dianne Bleeker
null Beeld Har Hollands
Beeld Har Hollands

“Dit is niet alleen een mooie aanzet voor de broodnodige vernieuwing, maar vooral een in het oog springend kunstwerk waar veel inwoners en ov-reizigers plezier aan gaan beleven,” zegt Ronald Mauer, lid van dagelijks bestuur Nieuw-West. “Kunst moet verwonderen, wordt altijd gezegd, en Tilt doet dat zeker. Dit verfraait de stationsomgeving.”

Station Amsterdam Lelylaan is verouderd. Eind vorig jaar is bekend gemaakt dat er 70 miljoen euro geïnvesteerd wordt door de gemeente Amsterdam, NS en ProRail. De eerste stap om het parkeerterrein en de fietsenstalling aantrekkelijker te maken is gezet met het nieuwe lichtkunstwerk.

Flipperkast

Kunstenaar en lichtarchitect Har Hollands ontwierp het nieuwe lichtkunstwerk Tilt, dat verwijst naar een flipperkast. “Er zijn op deze plek wel eens mensen op tilt geslagen. Dat zie je wel aan het glas van gebroken autoruiten dat op het parkeerterrein ligt. De effecten van een flipperkast heb ik verwerkt in de lichtinstallatie.”

Hollands liet zich inspireren door de drukke omgeving. De lichtringen veranderen knipperend continu van kleur. Ze vormen een eigen laag die de ruimte onder de verschillende viaducten bij elkaar brengt. “Met het kunstwerk wil ik bezoekers aansporen om te spelen in plaats van dingen kapot te maken,” aldus de kunstenaar.

Tilt maakt deel uit van een brede aanpak van de gemeente Amsterdam om tunnels onder treinsporen leefbaarder en veiliger te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden