Levenslang voor liquidaties Lomp en Yakhlaf

De rechtbank legt levenslang op aan Amsterdammers Omar Lkhorf (28) en Hicham M. (25) voor meerdere moordaanslagen op Amsterdamse criminelen. Rotterdammer Mohamed H. (29) krijgt dertig jaar cel. Drie andere verdachten krijgen straffen variërend tussen 7 en 15 jaar.

Paul Vugts
Van links naar rechts, verdachten Hicham M., Mohamed H. en Omar Lkhorf. Beeld ANP
Van links naar rechts, verdachten Hicham M., Mohamed H. en Omar Lkhorf.Beeld ANP

De hoofdverdachten worden veroordeeld voor de liquidaties van Chahid Yakhlaf (Oudjaarsdag 2015 in Kerkdriel, waarbij ook twee gewonden vielen), Eaneas Lomp (7 november 2015, Krommenie) en de mislukte aanslag op Noureddine A., alias ‘Hitler’ (4 april 2016 in Amsterdam-Slotermeer).

Dani M. krijg 15 jaar voor het lokken van Lomp naar de moordplek en het coördineren van diens liquidatie. Don M. (40) en Frans H. (45) krijgen 9 en 7 jaar voor het mislukte plan Chahid Yakhlaf en diens broer Chafik te liquideren in november 2015, bij waterpijpcafé Le Scenario in Utrecht.

De rechtbank ziet volop bewijs dat de ‘gewetenloze’ verdachten de ‘gruwelijke en afschuwelijke’ aanslagen pleegden in de Amsterdamse onderwereldvete. Die escaleerde in 2012 en kostte al veel jonge criminelen het leven.

Bewijs

De rechters verwerpen alle verweren van de verdachten en hun advocaten en gebruiken het ontsleutelde e-mailverkeer tussen de verdachten als bewijs. De verdediging stelde dat de zeer expliciete versleutelde e-mails over de moordaanslagen niet geschreven waren door de verdachten. De rechtbank ziet ook bewijs in getuigenissen, sporen, afgeluisterde gesprekken en reisbewegingen van telefoons en auto’s.

Het Openbaar Ministerie had ook voor Mohamed H. levenslang geëist, maar omdat hij bij één liquidatie minder betrokken was (van Eaneas Lomp), krijgt hij met dertig jaar de langdurigste tijdelijke celstraf.

Meerdere betrokkenen bij de aanslagen zijn inmiddels zelf doodgeschoten. Nabil Amzieb, die betrokken was bij de liquidatie van Eaneas Lomp, werd zelf geliquideerd, waarna zijn afgesneden hoofd in maart 2016 werd neergelegd voor waterpijpcafé Fayrouz in Amsterdam-Zuid. Mitchell Jansen, ook uit het groepje dat vooral van de Amsterdamse Oostelijke Eilanden komt, werd in december 2016 doodgeschoten in Colombia.

‘Passend’

De rechtbank acht bewezen dat Omar Lkhorf de opdrachtgever was voor de moordaanslagen. Zijn broer Youssef Lkhorf werd eind 2012 geliquideerd tijdens de schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waarna Omar met zijn groep wraakexpedities opzette. Hicham M. was naar de overtuiging van de rechtbank de schutter bij de twee liquidaties.

“Zij lijken gewetenloos. De (mogelijke) dood van toevallige omstanders werd op de koop toegenomen,” stelt de rechtbank in het vonnis. “De rechtbank vindt dat zij zichzelf hiermee buiten de samenleving plaatsen en dat voor zulke uitzonderlijk zware misdrijven alleen een levenslange gevangenisstraf passend is.”

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden