Amsterdam Bewaar

Levenslang voor Italianen na moordpartij in Amsterdam

Café The News werd uiteindelijk in 2014 definitief gesloten door de gemeente, na weer een schietpartij
Café The News werd uiteindelijk in 2014 definitief gesloten door de gemeente, na weer een schietpartij © Het Parool/Dida Mulder

In het Zuid-Italiaanse Lecce zijn donderdag drie mannen veroordeeld voor vier moorden, die in 2002 in Nederland werden gepleegd. Het gaat om de dubbele moord op twee Brazilianen langs de snelweg A12 en de dubbele moord op twee Joegoslaven in een café in Amsterdam.

Twee verdachten, Tiziano Greco, die in Amsterdam woonde, en Adriano Palazzo, kregen levenslang. Spijtoptant en voormalig maffia-baas Filippo Cerfeda kreeg vijf jaar cel voor medeplichtigheid.

De twee Joegoslaven werden vermoord in café The News in de Korte Leidsedwarsstraat op 26 september 2002. Een groep Italianen en een groep Italianen kreeg in de kroeg ruzie na een onschuldige woordenwisseling. De twee Joegoslaven werden doodgeschoten, een derde Joegoslaaf raakte gewond.

De andere dubbele moord waarbij Greco betrokken zou zijn is de liquidatie van twee Braziliaanse drugskoeriers, die doodgeschoten werden gevonden in een greppel bij Woerden in februari 2002.