Lerarentekort Amsterdamse basisscholen loopt terug

Het lerarentekort op Amsterdamse basisscholen is in een jaar tijd met twintig procent teruggelopen. Ook zijn de tekorten gelijkmatiger verdeeld over scholen en stadsdelen.

Beeld ANP

Dat schrijft onderwijswethouder Marjolein Moorman in een raadsbrief. In september werd uit een rondgang van de gemeente langs schoolbesturen al duidelijk dat het aantal vacatures voor basisschooldocenten lager was dan een jaar ervoor. Nieuwe cijfers van DUO bevestigen dit. Was het lerarentekort in oktober 2019 nog bijna 13 procent, inmiddels staat dit percentage op ruim tien.

Het actieplan om het tekort tegen te gaan, boekt resultaten, schrijft de wethouder. Onderzoek laat zien dat het aantal zijinstromers vorig jaar groeide. De aanpak met de grotestedenbonus voor leraren, een regeling voor een parkeervergunning en een huurhuis lijken te werken. Door het sluiten van enkele kleine scholen konden de beschikbare leerkrachten elders worden ingezet en het coronavirus zorgt ervoor dat minder leraren van baan wisselen.

Vacatures afstemmen

De tekorten waren eerder een stuk groter op scholen met veel kinderen met een risico op een onderwijsachterstand. Nu zijn de tekorten gelijker verdeeld over de scholen. De tekorten namen af in Zuidoost, in Zuid stegen ze licht. Scholen stemmen met elkaar af wie wanneer een vacature plaatst. Ook wordt leraren die overwegen over te stappen, gevraagd te kiezen voor een school met een lerarentekort.

De wethouder is positief over de cijfers, maar ze laten volgens haar ook zien dat de problemen niet zijn opgelost. Nog altijd kampt de stad met een gemiddeld lerarentekort van ruim tien procent. Met de coronacrisis die zorgt voor ongekend hoge uitval spreekt Moorman van een dubbele onderwijscrisis en het aanpakken ervan ‘blijft onverminderd noodzakelijk’.

Knelpunten

De vandaag verschenen Lerarenmonitor moet inzicht geven in knelpunten in het onderwijs, om zo uiteindelijk meer leerkrachten aan te trekken en te behouden. Zo blijkt bijvoorbeeld dat relatief veel leraren uitstromen naar scholen in andere steden, een trend die de gemeente de komende jaren hoopt te doorbreken. Ook vraagt de toename aan zijinstromers veel van scholen. Daarom komen er coaches voor begeleiding.

Ook is onderzoek gedaan naar de woonbehoeften van Amsterdamse leraren. Een van de grote knelpunten is het beperkte woningaanbod. In de Lerarenmonitor staat onder meer dat ongeveer 950 leraren mogelijk willen verhuizen, omdat ze geen zelfstandige woning hebben. Gekeken wordt hoe leerkrachten aan een huurwoning geholpen kunnen worden.

Dat dit nog niet zo makkelijk is, werd vorige week duidelijk toen bleek dat pogingen om het middeldure woningaanbod te vergroten vertraging oplopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden