Léon de Lange voorgedragen als burgmeester Landsmeer

Léon de Lange is door de gemeenteraad van Landsmeer voorgedragen als nieuwe burgemeester. De Lange is nu nog namens D66 wethouder in de gemeente Weesp.

Léon de Lange. Beeld Brian Elings
Léon de Lange.Beeld Brian Elings

Nadat de gemeenteraad van Landsmeer op 22 september een profielschets vaststelde, solliciteerde in totaal 24 kandidaten (13 mannen en 11 vrouwen). Na een extra raadsvergadering dinsdagavond werd De Lange uit de kandidaten naar voren geschoven en voorgedragen als nieuwe burgemeester. De gemeenteraad zegt dat ze in hem een ‘uitstekende burgemeester’ zien voor de toekomst.

‘Hij is een kandidaat met bestuurlijke ervaring als wethouder in het lokale bestuur. Hij toont zich een gedegen, kundige persoon die beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Léon de Lange brengt ervaring mee op het gebied van een fusie,’ schrijft de gemeenteraad in een persbericht.

Fusie

En vooral op dat laatste onderwerp, een fusie, kan Landsmeer de nodige hulp gebruiken. Want waar voor Weesp de fusie met Amsterdam inmiddels beklonken is, wil een fusie tussen Landsmeer en een andere gemeente maar niet van de grond komen. Terwijl de gemeente van het provinciebestuur één duidelijk opdracht heeft gekregen: fuseren.

Een bestuurlijke fusie met Edam-Volendam en Waterland tot een supergemeente leek in 2019 nog dichtbij, maar Waterland liet vorig jaar weten nog minimaal tien jaar zelfstandig te willen blijven. De lokale PvdA opperde eind vorig jaar dan nog om met Amsterdam te fuseren, maar andere partijen lijken daar niet zo happig op.

Met veel kunst- en vliegwerk wist de gemeenteraad de begroting voor 2021 nog sluitend te krijgen, maar dat zal de komende jaren nog een hoofdpijndossier blijven voor de gemeente, net zoals een eventuele fusie.

Als de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de commissaris van de Koning akkoord gaan met de benoeming van De Lange zal hij waarschijnlijk op 19 mei geïnstalleerd worden. Hij volgt dan waarnemend burgemeester Dennis Straat op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden