Leerlingen van nieuwe programmeerschool in Osdorp gewild bij bedrijven

Een gratis programmeertraining in kwetsbare wijken zorgt voor vers bloed bij techbedrijven die zitten te springen om IT’ers. De eerste lichting in Osdorp is zo gewild dat ze al voor het einde van hun training zijn gekoppeld aan bedrijven als Booking.com, Rabobank en Randstad.

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Donderdag wordt de eerste programmeerschool officieel geopend door wethouder Touria Meliani. Op het Osdorpplein heeft de zogeheten TechGround onderdak gevonden in de bibliotheek. In maart volgt de tweede vestiging in de Zaanse wijk Poelenburg en een TechGround in Rotterdam zal in de zomer volgen.

De opleidingen, die drie of zes maanden duren, zijn opgezet naar het voorbeeld van vergelijkbare techlabs die in de Brusselse probleemwijk Molenbeek al een succes zijn gebleken onder de naam Molengeek. Voor de trainingen wordt geen vooropleiding of lesgeld gevraagd, waardoor ze ook toegankelijk zijn voor drop-outs of vijftigers die jarenlang werkloos zijn geweest.

In oktober zijn de eerste 24 kandidaten begonnen. Ze sluiten de opleiding volgende maand af als ‘junior cloud operator’. Nog voor ze hun training hebben afgerond worden ze gekoppeld aan de bedrijven die de TechGrounds ondersteunen, met behalve Booking.com, Rabobank en Randstad ook Hema, PostNL, Mobiquity en Dept.

Daarmee hebben de kandidaten geen zekerheid dat ze daar ook worden aangenomen, maar hun kansen zijn gunstig, volgens TechConnect, de organisatie achter de TechGrounds. In de Amsterdamse regio is dit jaar een tekort van ruim tienduizend IT’ers.

Webdevelopers

Naast de opleiding tot ‘cloud operator’ is er ook de programmeerschool die in zes maanden webdevelopers klaarstoomt. Voor de bedrijven is het aantrekkelijk dat ze een nieuw reservoir aan getraind personeel aanboren. Achterliggende gedachte is verder dat de Amsterdamse IT-branche diverser wordt.

In Osdorp, met buurten waar de werkloosheid oploopt tot boven de 20 procent, biedt het nieuwe kansen. In de TechGrounds hebben de deelnemers ook de mogelijkheid om een idee voor een eigen bedrijf verder tot ontwikkeling te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden