Amsterdam Bewaar

Leerkracht start actie tegen homogeweld in de stad

Melissa Macnack: 'Even is er aandacht voor, maar daarna gaat iedereen weer verder met zijn leven'
Melissa Macnack: 'Even is er aandacht voor, maar daarna gaat iedereen weer verder met zijn leven' © Stop geweld nu

Het is tijd voor een statement in de openbare ruimte tegen homogeweld, vindt Melissa Macnack. Via haar community op Facebook roept ze iedereen op twee euro bij te dragen aan een spandoek van driehonderd vierkante meter dat moet komen te hangen op het Haarlemmermeerstation in Zuid.

Aanleiding zijn de beelden van de mishandeling van twee homoseksuele mannen achter het Centraal Station, in oktober vorig jaar. Die waren op Valentijnsavond voor het eerst te zien in televisieprogramma Opsporing Verzocht.

De  37-jarige basisschoolleerkracht Macnack is hevig geschrokken van het filmpje. Daarop is te zien hoe een echtpaar van 52 en 55 jaar op De Ruijterkade door drie jongens ernstig wordt mishandeld. Een van de slachtoffers loopt een schedelbreuk op. Na tussenkomst van omstanders vluchten de daders op twee scooters weg.

Foto van zichzelf
Macnack verzoekt iedereen via Facebook om een donatie te doen. Gevers kunnen een foto van zichzelf met een munt opsturen om op het doek af te beelden. Over de uitvoering is ze in gesprek met de gemeente.

Het moet boor iedereen duidelijk zijn hoe wij in Amsterdam tegen homogeweld aankijken

Melissa Macnack

De actievoerster noemt een statement in de openbare ruimte van groot belang: "Als geweld tegen homo's in het nieuws komt, is dat vaak iets wat je in huiskamers bespreekt. Even is er aandacht voor, maar daarna gaat iedereen weer verder met zijn leven."

De keuze voor het getal twee staat volgens Macnack voor gelijkwaardigheid. "Of je nu met twee mannen, twee vrouwen of een man en een vrouw bent."

Opgepakt
Macnack wil het liefst nu al een kleiner voorlopig doek op het Centraal Station hangen. "Zodat het voor iedereen duidelijk is hoe wij in Amsterdam tegen homogeweld aankijken."

Een 24-jarige verdachte is na de uitzending van Opsporing Verzocht opgepakt. De politie laat weten dat hij nog vastzit. Van twee andere daders ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

Zie ook: Meehossen met Anita Meyer en een huwelijk op Roze Zaterdag [+]