Amsterdam Bewaar

Leefkringhuis krijgt meer geld, maar 'moet grenzen leren kennen'

Leefkringhuis krijgt meer geld, maar 'moet grenzen leren kennen'
© Leefkringhuis

De gemeente stopt nog eens 65.000 euro in het Leefkringhuis in Noord, zodat het nieuwe bestuur de tijd krijgt om de opvang te moderniseren.

Dat meldt wethouder Arjan Vliegenthart (Armoede) aan de gemeenteraad.

In het Leefkringhuis kunnen mensen met acute problemen terecht voor een bed en hulp. Het is een deels vrijwillige en particuliere opvang, die naar eigen zeggen vooral 'geengelulhulp' levert. Ook de voedselbank vindt er onderdak.

Het centrum figureerde in 2016 in de serie Schuldig, over de armoedeproblematiek in Noord. Maar er waren ook financiële problemen waardoor het Leefkringhuis zelf bijna omviel. Door een noodsubsidie van 340.000 euro konden de deuren toch openblijven.

Lijvig rapport
Inmiddels zit er een nieuw bestuur en is een lijvig rapport verschenen waarin deskundigen beschrijven wat er moet veranderen om het Leefkringhuis in de toekomst overeind te houden.

De opvang werkte soms op het randje van wat kon en mocht, bijvoorbeeld door minderjarigen op te vangen zonder de benodigde jeugdzorgcertificering. Dat moet veranderen, vindt Vliegenthart.

Grenzen kennen
"Het Leefkringhuis moet doen waar het goed in is; mensen vinden die hulp nodig hebben en die op weg helpen. Daar zijn ze beter in dan veel andere hulporganisaties," aldus de wethouder.

"Maar het moet ook de grenzen leren kennen, voor schuldhulp en jeugdzorg zijn andere instanties. De tijd om dit allemaal te veranderen krijgt het Leefkringhuis met deze subsidie."

Lees ook: Oprichter Leefkringhuis moet weg in ruil voor noodsubsidie