Law Hub is proeftuin voor rechtenstudenten van de UvA

Wie een boete wil aanvechten, vragen heeft over huurrecht of een andere juridische vraag heeft, kan vanaf dinsdagmiddag terecht bij de Amsterdam Law Hub in de Roetersstraat.

Interieur van de vanmiddag geopende Amsterdam Law Hub, een verzamel­gebouw voor juridische bedrijven Beeld Ilsoo van Dijk/UvA
Interieur van de vanmiddag geopende Amsterdam Law Hub, een verzamel­gebouw voor juridische bedrijvenBeeld Ilsoo van Dijk/UvA

Amsterdam Law Hub is een initiatief van de Universiteit van Amsterdam (UvA) waar studenten, maatschappelijke organisaties én Amsterdammers samenkomen. "Iedereen heeft er wat aan," zegt André Nollkaemper, decaan aan de UvA.

Het idee ontstond bij het ontwikkelen van een nieuw onderwijsprogramma voor ervaringsonderwijs voor rechtenstudenten. "Met deze vorm van onderwijs wordt een brug geslagen naar de samenleving, zodat we onze kennis ook kunnen teruggeven aan Amsterdam," zegt de decaan.

Praktijkervaring
De Amsterdam Law Hub zit op de Roeterseilandcampus en is in feite een soort bedrijfsverzamelgebouw. Verschillende juridische organisaties kunnen er voor een schappelijke prijs kantoorruimte huren, zolang ze rechtenstudenten in staat stellen bij hen praktijkervaring op te doen.

Op dit moment hebben onder andere Bureau Clara Wichmann, dat zich inzet voor de maatschappelijke en juridische positie van vrouwen, Lawyers for Lawyers, juristen die collega's in het buitenland bijstaan en Public Interest Litigation Project, de organisatie die opkomt voor mensenrechten zijn gevestigd in de hub.

"Studenten kunnen hun kennis in de praktijk toepassen en leren dan op basis van hun ervaring te reflecteren op dillema's en ethische vraagstukken," zegt Anniek de Ruijter, universitair hoofddocent aan de UvA. "Wij vinden dat dit hoort bij een academische opleiding."

Alles op één plek
In de Law Hub kun je volgens masterstudent Linde van Bemmelen (23) veel meer zelf doen dan bijvoorbeeld tijdens een stage op een advocatenkantoor. Van Bemmelen is een van de studenten die vanaf woensdag Amsterdammers mogen helpen in de Strafrechtswinkel Amsterdam die sinds kort eveneens gevestigd is in de Amsterdam Law Hub.

Het idee is dat alle Amsterdammers die juridische hulp nodig hebben op één plek terecht kunnen. "Als we ze zelf niet kunnen helpen of er meer nodig is, verwijzen we ze door," zegt Nollkaemper.

De Ruijter vergelijkt het onderwijs aan de rechtenstudenten in de Amsterdam Law Hub met coschappen voor studenten geneeskunde. Er zijn coassistenten nodig om een nieuwe generatie dokters te genereren.

Volgens De Ruijter geldt dat hier eveneens: met de juiste begeleiding kunnen we nieuwe juristen afleveren die behalve vermogen hebben het recht toe te passen, ook richting kunnen geven aan de ontwikkeling van het recht. Dat kan heel positief uitpakken, zegt Van Bemmelen.

"Wij verlenen juridische bijstand op een vrijwillige basis en kosteloos. Dat kan drempelverlagend werken, waardoor mensen juist wel naar ons toe durven komen met hun vragen."

Juridische brieven
Dat iedereen er welkom is voor hulp bij allerhande juridische kwesties is een van de redenen dat masterstudent Van Bemmelen zich vrijwillig inzet bij de Law Hub. "Dankzij mijn werkzaamheden bij de Strafrechtswinkel kan ik hier ook wat betekenen voor de maatschappij."

De student weet nu bijvoorbeeld dat juridische brieven die voor haar heel simpel zijn, door anderen vaak niet begrepen worden. Het is ook leerzaam: "Tijdens colleges hebben we het bijvoorbeeld over een bezwaarschrift. Nu mag je ze zelf schrijven."

In de Amsterdam Law Hub is ook plek voor maatschappelijke start-ups. "Bij de opening gaat de eerste challenge van start," zegt decaan Nollkaemper. Iedereen kan ideeën voor een startup aandragen. De winnende inzendingen krijgen financiële ondersteuning, begeleiding van professionals en werkruimte. Nollkaemper: "Als ze zich hebben ontwikkeld tot een rendabele onderneming, kunnen ze uitvliegen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden