PlusReportage

Langzaam beseft D66: geen historische avond in Amsterdam

D66 wist niet helemaal wat het van de uitslagen moest vinden, in het Muziekgebouw aan het IJ. Een domper was het, maar partijleider Reinier van Dantzig is tegelijk ‘een tevreden lijsttrekker’.

Marc Kruyswijk
Rob Jetten en D66-leider Sigrid Kaag wachten op de uitslagen in Muziekgebouw aan het IJ.  Beeld SEM VAN DER WAL/ANP
Rob Jetten en D66-leider Sigrid Kaag wachten op de uitslagen in Muziekgebouw aan het IJ.Beeld SEM VAN DER WAL/ANP

Of het nu een domper was of niet, D66 kwam er woensdagavond niet helemaal uit tijdens de uitslagenavond van de partij in Amsterdam. Volgens Reinier van Dantzig, de Amsterdamse partijleider was hij ‘een tevreden lijsttrekker’ Maar tegelijk was er ook wel sprake van een domper. “We hadden gehoopt te winnen, maar dat is waarschijnlijk niet gelukt.”

Partijleider Sigrid Kaag was iets uitgesprokener. Volgens de minister van Financiën was de uitslag landelijk ‘een prestatie van formaat voor een partij die regeringsverantwoordelijkheid neemt. “We staan er goed voor. We worden morgen wakker in een ander Nederland, een sociaal Nederland.”

Nét niet

Het was het allemaal nét niet in het Muziekgebouw aan het IJ. De grootste partij van de stad lijkt die positie te zijn kwijtgeraakt aan de PvdA en GroenLinks. Kaag feliciteerde de sociaal-democraten, maar veel aanwezigen moesten wel even slikken.

Sjoerd Sjoerdsma probeerde na de eerste exitpoll de zaal nog een beetje op te peppen: “We moeten vanavond de sprong maken naar de eerste partij van het land!” De eerste exit poll, Nieuwegein, werd nog met een beetje enthousiasme ontvangen.

Maar: dat GroenLinks zo goed scoort in wat volgens Kamerlid Jan Paternotte de ‘meest gemiddelde gemeente van Nederland’ is, maakt enkele aanwezigen in het Muziekgebouw wel al een beetje knorrig. “Als dat maar geen voorbode is voor Amsterdam.”

Geen politieke spelletjes

Dat zou blijken toen later op de avond de eerste Amsterdamse uitslagen binnenkwamen: de strijd ging tussen de PvdA en GroenLinks. Vervelend, zegt D66’er Sebastiaan Capel. “Maar we moeten hier niet moeilijk over doen. We kunnen een breed midden vormen, we moeten nu vooral geen politieke spelletjes spelen.”

Een andere D66’er is vooral blij dat de rechtse partijen ‘klop hebben gekregen’. “Mensen schuiven heen en weer tussen progressieve partijen, maar het belangrijkste is dat Forum voor Democratie niet meer lijkt terug te keren in de gemeenteraad. Daardoor hou ik toch nog een positief gevoel over aan deze avond.”

Fractievoorzitter Van Dantzig kon ook een positief gevoel daarover niet onderdrukken. “Er is in Amsterdamse politiek geen plek voor fascisten. De extreme krachten zijn niet beloond voor het haatzaaien. Dat progressieve partijen deze uitslagen neerzetten is goed, goed nieuws voor Amsterdam.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden