Amsterdam Bewaar

Langer daklozen in oude gevangenis Havenstraat

De voormalige gevangenis aan de Havenstraat is nu nog in gebruik als winteropvang.
De voormalige gevangenis aan de Havenstraat is nu nog in gebruik als winteropvang. © Marc Driessen

De voormalige gevangenis in de Havenstraat gaat nog langer plek bieden aan daklozen. Na het sluiten van de winteropvang in april gaat het pand tijdelijk verder als passantenpension.

Dat is een hotelachtige voorziening waarbij dakloze mensen voor maximaal zes maanden een gemeubileerde kamer kunnen huren. Zij kunnen hier in tegenstelling tot de nachtopvang de hele dag terecht.

Mensen die van zo'n kamer gebruik willen maken, moeten zelf een inkomen hebben om huur te betalen, geen zorgindicatie hebben en een binding met Amsterdam hebben. 

Het gaat vooral om 'economisch daklozen', die bijvoorbeeld door het verlies van hun baan hun huis zijn kwijgeraakt. In het passantenpension kunnen ze werken aan een oplossing voor hun (financiële) problemen. Amsterdam heeft al van dit soort opvanglocaties in de Tweede Boerhaavestraat in Oost en Poeldijkstraat in Nieuw-West. Op Havenstraat 6 komen 127 kamers. 

Geen overlast
De voormalige gevangenis doet nog tot eind deze maand dienst als winteropvang voor daklozen en werd onlangs gekocht door de British School of Amsterdam. Die wil het 19de-eeuws monument vanaf het voorjaar van 2018 gaan verbouwen tot een school voor 1200 leerlingen. Tot die tijd stelt de nieuwe eigenaar het pand beschikbaar aan HVO-Querido, dat het passantenpension gaat beheren. 

De gemeente heeft buurtbewoners maandag in een brief geïnformeerd over de komst van de opvang. Wethouder Eric van de Burg (Zorg) zegt geen overlast te verwachten voor de buurt.